Les mobilitzacions contra el conflicte entre Israel i Hamàs continuen a Catalunya. Després que aquest dimecres unes 3.000 persones es concentressin davant de la seu de la Comissió Europea al passeig de Gràcia de Barcelona, aquest dijous una quarantena d’activistes contra les guerres s’han concentrat a la seu del Ministeri de Defensa a Barcelona. La situació ha generat un moment de tensió quan els Mossos d’Esquadra han retirat dos manifestants que havien entrat a les instal·lacions tacats amb pintura que simulava sang, segons informa l’agència ACN.

 

 

Els manifestants que s’han concentrat a la seu barcelonina del Ministeri de Defensa han volgut denunciar amb la seva protesta la “inacció del govern espanyol davant les guerres”. Un dels activistes de la plataforma convocant, 'Aturem les guerres', ha lliurat una petició de pau al ministeri per aplicar mesures que posin fi a les hostilitats a Ucraïna i Gaza. La protesta ha estat vistosa perquè els manifestants s’han tacat amb pintura vermella fent veure que era sang i dos d’ells han estat retirats de les instal·lacions del ministeri pels Mossos.

La protesta també ha servit per denunciar de manera directa el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, perquè “s’estan passant la pilota” i no donen resposta a cap de les peticions dels manifestants.

Reclamen un posicionament públic contra les guerres

Els integrants de la plataforma ‘Aturem les guerres’ diuen que fa un any van enviar una petició al Ministeri de Defensa exigint un posicionament públic per aturar la dinàmica de guerres i la militarització. Entre les demandes, els activistes van exigir un pla de reconversió de la despesa en defensa militar cap a sistemes de seguretat humana, de defensa no ofensiva i de defensa civil no violenta. Així, també van instar el govern espanyol a signar el Tractat sobre la prohibició de les armes nuclears, entre altres demandes.

Segons ha explicat el portaveu de la plataforma, Martí Olivella, la ministra de Defensa, Margarita Robles, els va respondre que “no era competent en la matèria”, sinó que ho era Presidència del govern espanyol. “Llavors el Ministeri de la Presidència ens va dir que sí que era competència de Defensa”, ha lamentat el portaveu, que ha afegit que els dos ministeris s’estan “passant la pilota”. “Això és una presa de pèl inacceptable”, ha denunciat l’activista.

Per aquest motiu, aquest dimarts han presentat a la seu de Defensa un annex a la petició enviada fa un any, que inclou mesures pel conflicte entre Israel i Hamàs. L’anterior document, segons ha detallat Olivella, estava centrat “a aturar la guerra en general, però en especial el conflicte entre Rússia i Ucraïna”. “El ministeri està menystenint amb excuses burocràtiques el dret a la petició de la ciutadania”, han insistit els membres de la plataforma en un comunicat.