L'exsecretari general de Podemos, Pablo Iglesias, no descarta que Pedro Sánchez convoqui eleccions generals al mes d'abril i espera que en cas de ser així, es formi una coalició de "totes les forces polítiques d'esquerres". Per altra banda, Iglesias ha advertit que "seria una tragèdia" que finalment Sumar "es presenti pel seu compte" en uns pròxims comicis. En aquest sentit, ha insistit a la impulsora del projecte i vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, que "aclareixi ja si vol ser la candidata de tots". En una tertúlia a Radio Euskadi aquest divendres, Iglesias ha assegurat que espera que es produeixi un acord sobre aquest tema i ha advertit que "deslligar la sort" de les eleccions generals "del que passi en autonòmiques i en municipals" seria "un error". Iglesias ha alertat que "són dos moments electorals definitius".

No jugar-se tot a una carta

Pablo Iglesias ha advertit a Sánchez que "un decisor polític valora opcions, no li ho juga tot a priori a una carta". En aquest sentit, ha recordat "l'escenari" de 2019, en el qual unes eleccions generals "que no havien d'avançar-se tant" es van produir en un mes d'abril. Iglesias considera que l'argument que el president del govern espanyol intentarà rendibilitzar la Presidència europea no serviria "si els equips demoscòpics de la Moncloa li diuen: mira, pinten malament les municipals i autonòmiques" i li adverteixen que el PSOE pot "no recuperar cap territori i perdre uns quants". Si a més l'avisen que "després d'això s'instal·larà el relat que" el PSOE "té perdudes les generals i hi haurà molt de soroll intern dins del partit", Iglesias ha defensat que pensar que Sánchez "no considerarà la possibilitat d'un avançament electoral, tenint en compte a més el que va ocórrer en 2019, seria imprudent". "Això vol dir que avançarà les eleccions al cent per cent? No, crec que ell jugarà amb les diferents opcions, però ara mateix cap enquesta val res si les eleccions generals seran després de les municipals i autonòmiques", ha dit.

Lluita per la unitat

L'exlíder de Podemos ha recordat que els portaveus del seu partit ja han deixat clara quina és la seva posició. "Podemos buscarà la unitat per sobre de qualsevol consideració, crec que és evident que seria una tragèdia que Sumar volgués presentar-se pel seu compte a les eleccions sense comptar amb un partit polític com Podemos", ha afirmat. En aquest sentit, ha assegurat que la formació lila "defensarà aquest enteniment fins al final". A més, ha augurat "molts cants de sirena per part d'alguns sectors mediàtics, els mateixos que van promocionar que Més País trenqués amb Podemos", que seran els que recomanaran a Yolanda Díaz que es presenti en solitari. 

Iglesias ha reblat que "és una evidència demoscòpia i política que anar separats seria un error, ha d'haver-hi un enteniment. Podemos ha dit que la fórmula de coalició és la més assenyada i caldrà deixar que les bases dels partits es posicionin". En aquest sentit, ha reiterat que la seva formació fa molt de temps que insisteix a dir que "aquesta és una qüestió urgent", que la qüestió electoral ja és aquí, que "Yolanda ha d'aclarir si vol ser la candidata de tots i que caldrà operar mecanismes per posar-se d'acord". "La participació de la gent és crucial, que en última instància sigui la militància dels diferents partits la que participi per decidir com es va", ha sentenciat.