La patacada de Sumar i la posterior de dimissió de Yolanda Díaz ha sacsejat el tauler de les formacions de l'esquerra espanyola. Entre les crides a la calma i les anàlisis a correcuita ressalta l'auguri de qui va liderar aquest espai polític molts anys, Pablo Iglesias, exvicepresident i exlíder de Podem. A través de la seva plataforma al Canal Red, Iglesias ha valorat durament la dimissió de Díaz i ha assenyalat: "És la fi de Sumar". 

"Sumar només tenia sentit sota el seu lideratge", ha prosseguit Iglesias, que ha qüestionat que la plataforma creada fa menys d'un any per Díaz mantingui el suport suficient per seguir existint. "És difícil que els partits que integren Sumar vulguin seguir alimentant-lo", ha sentenciat i s'ha qüestionat: "Poden tenir interès Más Madrid i Compromís de seguir caminant juntament amb IU? Que faran els Comuns? Avui els partits que es van presentar junts sota les sigles de Sumar al mes de juliol, ja no estan junts". 

Què serà de Díaz a la Moncloa? 

Díaz ha dimitit com a líder de l'espai Sumar, però no com a vicepresidenta ni ministra. Iglesias considera que el futur de la política gallega a La Moncloa depèn de Pedro Sánchez: "Sumar fracassa i la seva líder dimiteix i passa a ser més una ministra independent de Sánchez que no la vicepresidenta que lidera un espai i això si Sánchez vol, que ja el coneixem". Iglesias ha destacat que "Sánchez ha convertit Sumar en un soci còmode", L'exlíder dels morats considera que amb això va deixar aquest espai polític dèbil. 

Pèrdua de força de l'espai 

"L'espai electoral del qual va formar part Unidas Podemos no ha arribat al 8% dels vots en conjunt", ha apuntat Iglesias, qui s'ha acarnissat especialment amb els resultats de Sumar. L'exvicepresident ha destacat que la formació no ha arribat a 4,7% dels vots: "El moviment Sumar, que des d'avui ha perdut el seu gran actiu, té un eurodiputat, que ja no sabem a qui correspondrà. Comuns i Compromís tenen un eurodiputat cada un, que no haurien aconseguit de concórrer per separat. Mentrestant, Más Madrid i IU es queden sense representació". 

Pel que fa a Podem, ha reconegut que la formació s'ha vist afectada per la pèrdua de suport que ha patit aquest espai polític de forma general. Malgrat això, ha celebrat que és el partit que més vot reté i ha destacat els resultats a Catalunya, on la candidatura d'Irene Montero va treure més vots que els comuns. L'exvicepresident de l'Executiu ha posat en valor els "lideratges consolidats" i l'"organitzada i cohesionada militància" de Podem. Així, pensa que la formació morada "ha de respirar, respectar els debats dels qui van ser els seus socis i continuar treballant a les institucions per continuar demostrant que és una força política i una força ideològica útil".

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!