"Sí, sí, sí, nos vamos a París". Això es canta al món del futbol quan un equip juga a la capital francesa o es classifica per disputar-hi la final. Avui els catalans podrien cantar una altra versió: "Oui, oui, oui, la cimera ja és aquí". Ja ha arribat el dia en que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg francés, Emmanuel Macron, es troben a Barcelona per celebrar una cimera que, per als independentistes, és un intent fallit de demostració de que el procés ha acabat i que la normalitat ha tornat a Barcelona. Com a conseqüència de la trobada, l'independentisme posarà a prova la seva unitat i la seva capacitat mobilitzadora, en la protesta organitzada. ANC, Òmnium i el Consell de la República, junt amb una trentena d'entitats més, han convocat una concentració per reivindicar que el procés "no s'ha acabat". La protesta compta amb el suport d'ERC, Junts i la CUP, i començarà a les 9 hores davant les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch. És a dir, davant del MNAC, on tindrà lloc la cimera entre els governs espanyol i francès. La premsa d'aquest dijous es prepara per la polèmica trobada.

🔴 Manifestació del 19 de gener a Barcelona, DIRECTE | Protesta contra la cimera hispanofrancesa
 

El País ha aprofitat la visita del president francés per fer-li una entrevista: "La resposta a la guerra és una Europa poderosa de veritat". Macron fa aquestes declaracions l'endemà de la mort del ministre de l'Interior d'Ucraïna, Denís Monastirski, en un accident d'helicòpter que ha tingut lloc prop d'una llar d'infants a la localitat de Bovary. Segons ha informat Reuters, el cap de la policia nacional del país ha anunciat la mort del ministre i també la del número dos i secretari d'Estat. En total, hi ha uns 18 morts a l'accident, tres d'ells són nens. A més, hi ha 26 víctimes hospitalitzades, 12 dels quals són menors.

El País
El País

"A la guerra no hi ha accidents", indica aquesta declaració que El Mundo recull del president d'Ucraïna Volodímir Zelenski en relació a la mort del seu ministre d'Interior. L'altre titular destacable de la jornada el protagonitza Laura Díez, una de les noves magistrades del Tribunal Constitucional que va prendre possessió a principis d'aquest mes de gener i que, juntament amb Juan Carlos Campo, eren els dos noms proposats per l'executiu espanyol per renovar l'òrgan judicial. Doncs bé, segons informa aquest diari, Díez va comunicar aquest dimecres de forma oficial al president del TC que formularà un escrit d'abstenció de cara al primer ple jurisdiccional que deliberarà sobre una diligència que afecta al decret-llei de la Generalitat 6/2022 sobre el 25% de castellà.

El Mundo
El Mundo

L'ABC assegura que "Brussel·les alerta que rebaixar la malversació encoratja els fraus amb els fons europeus". El comissari de Justícia, Didier Reynders, va assegurar aquest dimecres que estan "analitzant" si la reforma del delicte de malversació compleix les normes comunitàries, especialment pel que fa a la protecció dels fons europeus. En un debat al ple sobre l'estat de dret a Espanya (fet a iniciativa del PP), Reynders va apuntar que Brussel·les està "actualment analitzant aquestes noves disposicions per comprovar la conformitat de la reforma amb la legislació de la Unió Europea".

ABC
ABC

La Razón opta per la crisi a Castella i Lleó després que Vox anunciés noves mesures contra l'avortament a la comunitat autònoma. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va assegurar que la polèmica pel protocol anti-avortament només és un "intent grosser de manipulació" per part del govern de Pedro Sánchez. Segons Feijóo, l'executiu espanyol busca "fer soroll" per passar pàgina dels efectes advertit de la llei del 'només sí és sí' i la rebaixa de condemnes a maltractadors. Així doncs, des de la seu del PP (al carrer Génova de Madrid), asseguren que no acceptaran "sublevacions" contra el president de Castella i Lleó, el popular Alfonso Fernández Mañueco.

La Razón
La Razón

La Vanguardia avança quin serà l'acord al que s'arribarà durant la cimera hispanofrancesa d'aquest dijous: "Una aliança com a socis privilegiats". Segons el diari, França i Espanya teixiran aliances fins al punt d'intercanviar ministres, com ja fa París amb Berlín. La 27a cimera hispano-francesa culminarà amb la signatura d'un "tractat de Barcelona" d'amistat entre els dos països, i abordarà qüestions fonamentals per als dos estats com les interconnexions, qüestions migratòries i el suport a Ucraïna. Segons fonts de Moncloa, entre aquestes qüestions també s'abordarà la reobertura dels vuit passos fronterers secundaris que França va tancar durant la pandèmia i que el govern espanyol vol reobrir com més aviat millor.

La Vanguardia
La Vanguardia

El Periódico es fixa en la pandèmia i assegura que els hospitals covid de Catalunya estan buits per falta de personal ja que les urgències dels hospitals ordinaris estan saturades. Per sort, la grip i la covid-19 segueixen a la baixa a Catalunya en l'última setmana. Segons dades del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SiViC), actualitzades aquest dimarts, l'atenció primària ha diagnosticat 3.833 casos de grip entre el 9 i el 15 de gener. La setmana anterior, es van diagnosticar 4.120 casos de grip. Pel que fa a la covid-19, s'han diagnosticat 1.993 casos nous a la primària, 2.337 la setmana anterior. Hi ha 467 persones ingressades amb coronavirus (557 la setmana anterior) i 24 a les UCI per covid-19 (igual que la setmana anterior). 

El Periódico
El Periódico

L'Ara comparteix una imatge d'un operari ultimant els preparatius per la cimera d'aquest dijous, una de les mesures que s'han pres és tapar pintades contràries a la trobada. Els Mossos d'Esquadra estan preparant un macrodispositiu amb motiu de la cimera. La portaveu del cos, Montserrat Escudé, va explicar dimarts que l'objectiu és garantir la seguretat de l'esdeveniment i també el lliure exercici del dret de manifestació. Sobre això últim, va recordar que hi ha diversos actes convocats i que tenen la previsió que siguin reivindicatius però pacífics.

Ara
Ara

Finalment, El Punt Avui porta una imatge tendra de la recent proclamada dona més gran del planeta, Maria Branyas. La catalana s'ha convertit en la persona més gran del món als seus 115 anys, segons ha avançat Catalan News, després que la francesa Lucile Randon, de 118, hagi mort aquest dimarts. Branyas ha heredat automàticament el títol d'acord amb el recompte que elabora des de fa més de 20 anys el Grup de Recerca Gerontològica, del grup Guinness de Rècords Mundials. El titular principal és, però, per a la disminució de morts a les carreteres respecte a abans de la pandèmia: "Més xocs, menys morts".

El Punt Avui
El Punt Avui