El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha reclamat que si es forma una taula de partits per buscar una solució al conflicte català, hi hauran d'estar els que es consideren una nació, en el seu cas la basca.

"Hem de estar-hi els que som una nació i, per tant, els que tenim una cosa per dir sobre la vertebració territorial, perquè el problema no és Catalunya, el problema és l'Estat espanyol", ha dit Otegi en una entrevista a Euskadi Irratia.

El dirigent independentista ha assegurat aquest divendres que, ara mateix, EH Bildu està molt lluny dels plantejaments realitzats per part de PSOE i Unidas Podemos en el seu preacord de govern, i ha citat a ambdues formacions que aclareixin què volen fer amb el "problema nacional" que té actualment l'Estat.

Otegi ha considerat que no correspon a EH Bildu dir què és el que farà davant de la sessió d'investidura, sinó que la pregunta és "què és el que volen fer ells", en referència a Sánchez i Iglesias, perquè "cal veure que constitueixin un govern progressista". En aquest sentit, ha recalcat que l'Estat es troba "en una deriva autoritària".

"Ara mateix, nosaltres estem molt lluny del que ells plantegen. És a dir, hem llegit el novè punt (del preacord de govern en el qual parla del "problema de convivència" a Catalunya i de reforçar l'estat autonòmic) i, si pensen que a Catalunya i Euskal Herria no hi ha un problema polític, estarem molt lluny", ha assegurat Otegi. En aquest sentit, ha continuat considerant que al problema territorial cal donar-li una solució. "Quina és la solució? Admetre que l'Estat espanyol és plurinacional i que el dret a decidir existeix. Sobre això hem de parlar", ha insistit.

Asímismo, el líder d'EH Bildu ha advertit a PSOE i Unidas Podemos que si pretenen fer un govern per ser contemplatiu, "obriran la porta a l'extrema dreta per molt de temps", pel que ha citat a ambdues formacions a posar els problemes a sobre de la taula i tractar de solucionar-los amb valentia i responsabilitat.