El líder independentista basc Arnaldo Otegi ha afirmat en l'acte central de campanya d'EH Bildu per a les eleccions basques, que el procés català, a més del "canvi d'estratègia" de l'esquerra independentista basca, "han fet saltar pels aires el règim de la transició del 78".

L'acte central de campanya de la candidatura secessionista basca EH Bildu s'ha celebrat aquest dissabte al Bilbao Arena amb un convidat com a protagonista, el secretari general de Sortu, i fins fa poc, candidat d'EH Bildu a les eleccions basques, Arnaldo Otegi.

En el seu discurs, el dirigent independentista ha fet referència en diverses ocasions al procés català, del qual ha dit que, al costat del "canvi d'estratègia" de l'esquerra abertzale, han fet "encendre totes les alarmes" a l'Estat, perquè ha fet "saltar pels aires el règim del 78", 

En aquest sentit, Otegi ha defensat que "el que vol ara l'Estat" és "dividir" els moviments independentistes català i basc, perquè són aquests mateixos els que de debò "posen en qüestió l'oligarquia espanyola". 

Otegi ha volgut treure llenya al foc a la seva inhabilitació, per limitar-se a dir que si volien que EH Bildu no tingués candidat,"ara en té tres". "Sempre acabem sorprenent l'Estat, i no n'aprenen", ha sentenciat.

En un escenari on no hi han faltat les estelades, Otegi tampoc s'ha estalviat de dirigir-se a l'entorn de Podemos, a qui ha cridat a "tenir l'honradesa de sumar-se als processos basc i català" quan comprovin que "no es pot democratitzar l'Estat".

Una frase de Rufián com a referència

La candidata d'EH Bildu per Àlaba, Miren Larrion, també ha volgut fer referència al cas català.

En aquest sentit, ha citat la frase que va dir recentment el líder d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, per traslladar-la a la qüestió basca: “Us imagineu un país amb un PP residual? Existeix, però també es diu Euskal Herria”.