En plena recta final per la convocatòria d'un referèndum que permeti als catalans triar sobre el seu futur polític i un dia abans que la CUP decideixi si aprova o no els pressupostos, el líder de Sortu, Arnaldo Otegi, tornarà aquest divendres 27 a Barcelona a explicar la via basca a l'Ateneu Barcelonès, malgrat l'oposició d'algunes entitats que es concentraran per provar d'impedir la xerrada. 

Otegi serà entrevistat pel periodista i exdiputat de la CUP David Fernàndez, que li preguntarà, entre moltes altres qüestions, sobre el camí que està seguint el País Basc després del Pla Ibarretxe i si l'esquerra i la dreta basca es poden unir, així com sobre la seva opinió dels passos que està seguint Catalunya per avançar cap a la independència. Serà a les 19 hores en el marc d'un cicle titulat "L'assalt al cel" que organitza l'entitat cultural sobre la nova política.

Qui vol impedir-ho?

Com ja va passar al maig de l'any passat, quan el líder de Sortu va visitar Barcelona i les institucions catalanes, diferents entitats ja s'han mostrat contràries i molestes per la nova visita d'Otegi a Barcelona. Entre elles, l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), que ha convocat una concentració per divendres a les 18 hores -una hora abans que comenci la xerrada- davant les portes de l'Ateneu per provar d'impedir la xerrada.

La seva queixa és, segons un comunicat, que una institució del "reconeixement que mereix" l'Ateneu Barcelonès permeti "l'execució d'una infàmia com és la de convidar al terrorista -fracassat assassí- Arnaldo Otegi al seu seient, embrutant així l'entorn que dóna aixopluc a tan respectable entitat". Titllant el secretari general de Sortu d'"indesitjable", també es lamenten que Barcelona, "que ha patit i patit el terrorisme etarra", no pot permetre el "deshonor" que Otegi pronunciï la conferència.

A ells se'ls sumarà l'entitat ultra Somatemps, que està portant a terme una campanya de recollida de signatures per evitar que es celebri la conferència i es concentrarà, també, davant l'Ateneu aquella mateixa tarda per queixar-se de la visita.

Crítiques a l'Ateneu

L'ACVOT aprofita l'escrit per carregar fort contra l'Ateneu assegurant que "en un altre temps tan digna institució i tan menyspreable ara estarà capacitada per rebre pederastes i violadors per acollir les seves xerrades i consells".

A aquestes crítiques s'hi suma Somatempts que, en una carta dirigida al president de l'entitat, es lamenta que "una institució secular i digna com l'Ateneu de Barcelona no pot participar en aquesta ofensa col·lectiva al honorat poble català" i, apel·lant a la seva "dignitat i honor", li demanen que atengui la petició i que "refusi la presència d'aquest convicte etarra".