El nou ministre de Transports, Óscar Puente, s'ha estrenat en el càrrec amb una vaga de Renfe i Adif convocada per protestar contra el traspàs de competències de Rodalies. Tanmateix, un acord a última hora entre el Ministeri de Transport i els sindicats ha fet que les protestes es desconvoquin. En una entrevista a RAC1 aquest divendres, Puente ha celebrat l'acord i ha remarcat respecta els drets laborals. A més, ha detallat que abans de començar les negociacions va rebre el vistiplau de Pere Aragonès. 

"La primera trucada que vaig fer ahir al matí va ser al president Pere Aragonès. A partir d'aquí jo em sento amb els sindicats i realment el que es pacta no és res més que la mateixa llei", ha remarcat el nou ministre. El que es presentava com el primer incendi del nou Executiu de Pedro Sánchez ha quedat neutralitzat amb la intervenció de Puente. 

Anteriorment, el ministre havia qualificat d'"injustificada" la vaga pel traspàs de Rodalies. "Començar amb una vaga sense que ni tan sols hàgim començat la negociació per al traspàs crec que no és procedent", va criticar Puente, tot i que va fer una crida a la calma. 

Esquivada una vaga que afectaria tot l'Estat 

Si bé la vaga es va convocar per protestar contra el pacte del traspàs de Rodalies, estava previst que fins a 1.550 trens de tot l'Estat quedessin suspesos. A Catalunya, fins a 4.000 treballadors estaven cridats a les protestes. Els comitès generals d'empresa de Renfe i Adif han indicat en un comunicat conjunt que en els contactes amb el Ministeri s'han posat de manifest les preocupacions dels treballadors per la transferència, que es tradueixen en la segregació de Renfe i Adif, en la voluntat de mantenir la integritat d'ambdues empreses i en les càrregues de treball que cadascuna assumeix, amb la consegüent garantia en el manteniment dels drets de la plantilla.

Es mantenen les incidències

Tot i que s'ha desconvocat la vaga, la xarxa ferroviària ha patit afectacions aquest divendres. Davant del canvi de plans respecte a la protesta, les operadores ferroviàries han hagut de reprogramar els trens en el seu horari habitual a correcuita, fet que ha desembocat en problemes en el servei aquest divendres. Per exemple, un tren de l'R1 des de Calella i un altre de l'R3 des de Ripoll no han acabat sortint. No només els trens de Rodalies han presentat afectacions, també s'han registrat incidències en altres serveis com l'AVE, l'Avant o l'Euromed. El passat dijous, els serveis ferroviaris també van registrar incidències, de fet, sent el dia anterior a l'inici de la vaga molts usuaris van acusar els treballadors d'estar executant un dia de vaga encoberta.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!