L'epidemiòleg Oriol Mitjà ha collat l'exministre de Sanitat Salvador Illa i ha revelat una conversa que va mantenir al mes de març de l'any passat, en l'inici de la pandèmia de la Covid, amb l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. Mitjà, que no revela els missatges de Zapatero excepte l'inicial, deixa clar que Illa no va voler cap ajuda. "Un expresident del PSOE [Zapatero, vol dir] em va confessar que Salvador Illa estava fracassant en la gestió de la crisi", explica.

Davant d'aquesta situació, Mitjà es va proposar assessorar Illa, però no va rebre cap resposta.

conversa Mitjà Zapatero

A la conversa del 17 de març del 2020, Mitjà reconeix que assessora el president Quim Torra, però tot i això s'ofereix per ajudar i demana a Zapatero que passi el seu número de telèfon als ministres Pedro Duque (Ciència i Universitats) i Salvador Illa "o a algú proper a ells" per posar-s'hi en contacte. "M'agradaria posar-me a la seva disposició per contribuir a solucionar el problema de la Covid. Crec que puc ajudar amb el pla de desconfinament i he estat assessorant els governs autonòmics de Catalunya, Balears, Canàries i el País Basc, tots amb situacions molt diferents. Crec que tinc l'obligació científica de plantejar solucions. Encara que molta gent ha vist una motivació política en el meu assessorament a Torra, no és així", afegia.

"Vam oferir ajuda i no van escoltar. La gestió ha resultat amb una mortalitat 10 vegades més que en molts països. El 14-F el ciutadà pot castigar qui ha gestionat malament", ha indicat.

L'epidemiòleg ha insistit que la diferència per països sobre com han afrontat la pandèmia, és per com ho han fet els seus líders. "La llista de països amb bons resultats és llarga. El control fronterer estricte de Nova Zelanda, la contenció severa a la Xina, els tests massius a Corea i Taiwan, 1 milió de rastrejadors a Tailàndia, el Vietnam i Pakistan, els rastrejos digitals a Singapur i Noruega", ha indicat.