El líder d'ERC, Oriol Junqueras, reprova els "insults" a aquells que, des de la discrepància amb l'independentisme, rebutgen la repressió i demanden una solució política al conflicte català, i demana una demostració de "dignitat serena" davant el judici als presos polítics.

En una carta que publica El Periódico de Catalunya, Junqueras ha sortit al pas de la tensió creada entorn als símbols independentistes, de la qual culpa a Ciutadans, i de les crítiques que han rebut des del sobiranisme persones com el periodista Jordi Évole o el cantant Joan Manuel Serrat.

El dirigent republicà, en presó preventiva per sedició, comença la seva carta recordant que "la llibertat i la igualtat són efímeres si no reposen sobre una mínima cordialitat fraternal".

"No hi ha República sense fraternitat, i la fraternitat sols pot néixer de la nostra capacitat de fer-nos amics d'aquelles persones de les quals discrepem", afirma Junqueras.

Puntualitza que no es tracta de suprimir la discrepància, sinó de recordar la unitat que neix de "la decència i la bondat que habita al cor de la majoria de les persones".

"Per això vull dir, i dir-ho ben alt —afegeix Junqueras— que sóc amic de Joan Herrera, de Justo Molinero o d'Eugenia Parejo. De Jaume Asens. I de Gemma Ubasart. I de Jordi Évole. I m'agradaria que Joan Manuel Serrat o Elisenda Alamany arribessin a contar-me entre els seus amics, algun dia".

Després de reivindicar "amb orgull" la seva acció "política i governamental", i d'assenyalar la seva discrepància política amb algunes d'aquestes persones, subratlla que quan aquests critiquen "la repressió contra el republicanisme, quan demanen una solució política al conflicte entre els Governs català i espanyol" no pot veure més que "amics".

El president d'ERC assegura que no surt de la seva sorpresa quan li expliquen els insults que "crònicament" reben aquestes persones.

"Crec que aquestes actituds són reprovables per simple ètica, però també perquè ens allunyen de la República", denúncia Junqueras, convençut que el camí cap a la "República" ha de transitar per camins pacífics i per fer sentir "a la immensa majoria" de la societat catalana "un alè fraternal que salti per damunt de les discrepàncies polítiques".

Segons la seva opinió, Ciutadans intenta "provocar tensió al voltant d'elements emocionals, com per exemple els símbols" perquè "la seva única esperança de victòria es troba a impossibilitar la cordialitat i els bons sentiments entre el republicanisme i les persones que discrepen d'ell".

Davant la perspectiva del seu judici, que qualifica d'"injust" i denúncia que l'han condemnat "per endavant", adverteix que "els que volen apuntalar el règim del 78 al preu que sigui intentaran convertir l'ocasió en una explosió d'odi irracional".

El president d'ERC crida, des de la presó de Lledoners, a impedir aquesta explosió, a "convertir els mesos que vindran en una demostració de dignitat serena" i no renunciar "a la llibertat ni a l'amistat".