El líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha acusat el govern de Pedro Sánchez de no voler reformar el delicte de sedició per "raons polítiques". "Si no hi ha una raó matemàtica, és evident que la raó és purament política. No se m'ocorre una altra manera alternativa de veure-ho. Si les matemàtiques ens donen la raó, és evident que aquell que vulgui negar-ho no ho fa per raons matemàtiques i sí per raons polítiques", ha defensat. En la segona part d'una entrevista a Europa Press, Junqueras ha rebutjat que el govern espanyol al·legui que no pot impulsar la reforma de la sedició perquè no hi ha una majoria suficient quan, sota el seu parer, sí que existeix: "No és una qüestió d'opinió o creença, és una obvietat matemàtica. Estem a favor de les matemàtiques i la ciència en general".

Sobre la revisió dels indults als líders independentistes per part del Tribunal Suprem, el líder d'ERC assegura que veu possible tornar a entrar a la presó "per descomptat que podem, hem vist coses molt més contràries al dret". "Si han fet tot el que han fet i continuen fent tot el que fan en contra dels principis judicials del dret, del Codi Penal, de les recomanacions de totes les instàncies internacionals, clar que són capaces de seguir-lo fent", ha lamentat.

Reforma del delicte de sedició

Junqueras assegura que la reforma del delicte de sedició no seria suficient per facilitar el retorn dels exiliats, perquè sobre alguns d'ells recau un delicte de rebel·lió, com és el cas de la secretària general d'ERC, Marta Rovira. En ser preguntat sobre si aquesta qüestió s'ha de posar sobre la taula de diàleg, el líder dels republicans ha indicat que l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa i el Grup de Treball de l'ONU sobre Detencions Arbitràries han demanat suprimir la sedició, i creu que "seria bo" que el govern espanyol avancés en la mateixa direcció que aquests ens i de les instàncies judicials d'Alemanya, Bèlgica, el Regne Unit i Itàlia.

A les portes de la taula de diàleg, que se celebrarà la setmana vinent, adverteix al govern espanyol que si vol que l'Estat s'apropi a les indicacions de totes les institucions internacionals, "és evident que sap el que ha de fer". Junqueras ha reiterat l'aposta que la seva formació fa per una llei d'amnistia i el dret a l'autodeterminació, i ha explicat que de la taula de diàleg esperen "tot allò que serveixi per a corregir totes les injustícies que tanta gent d'aquest país ha sofert, sofreix i, tot sembla indicar, que sofrirà si no es prenen mesures per a corregir-ho".

Situació econòmica

El líder d'ERC també ha parlat sobre la situació econòmica d'Espanya, amb una inflació que s'ha situat propera al 10%, assegura que és recomanable aprovar comptes "en tots els àmbits institucionals" referint-se així a la negociació que el govern espanyol obrirà per aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). Malgrat tot, ha advertit que han de ser uns bons pressupostos així com que la defensa dels drets dels ciutadans ha de demostrar-se també en altres àmbits i decisions. Sobre si ERC s'obre a negociar els PGE ha afirmat que "si tothom treballa en el mateix sentit de la justícia, de la generositat, l'eficàcia i la defensa dels drets i benestar dels ciutadans, segur que ens trobarem amb la gent que avanci per aquest camí". 

Sobre si supedita la negociació dels PGE als resultats de la taula de diàleg, ha assegurat que vol confiar en els que diuen que volen treballar pels drets dels ciutadans, i que si això és veritat hauran de demostrar-ho "en tots els àmbits possibles". "Aquí hi ha una situació que cal corregir, en tots els àmbits: econòmic, preus, energia, en tots els àmbits. Espero de tot el món la màxima convicció i la millor actitud a l'hora de corregir això", ha resolt.