Organitzacions internacionals han atacat Espanya per desobeir el Consell d'Europa, en relació amb la Cañada Real (Madrid). Concretament, denuncien que l'estat espanyol està "desacatant" la petició de l'òrgan col·legiat europeu de prendre "mesures immediates" per restablir l'electricitat de la població dels sectors 5 i 6 de l'assentament (unes 4.000 persones, entre elles 1.800 nens) — que pateixen talls de llum des de l'octubre del 2020. I això que es van comprometre 330 milions d'euros per a reallotjaments en el barri madrileny.

Són cinc les organitzacions que consideren que Espanya incompleix les seves obligacions com a membre de la Carta Social Europea, per no haver restablert encara el subministrament elèctric. El termini per actuar que va fixar el Consell d'Europa ja va acabar fa gairebé tres mesos, després de ser denunciada per aquestes entitats: CCOO, Defence For Children International, Magistrats Européens pour la Democratie et les Libertés, la Federació Europea d'Organitzacions Nacionals que Treballen amb Persones sense Llar i ATD Quart Monde.

Obstrucció espanyola a la justícia europea

Però l'estat espanyol encara "no ha fet res" per proporcionar llum i calefacció a la població vulnerable, han afegit associacions veïnals madrilenyes — en una jornada sobre la Cañada Real a la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED). Javier Rubio, advocat de l'Associació Tabadol, ha indicat a Efe que les "mesures immediates" indicades pel Comitè Europeu de Drets Socials "serien una mena de mesures cautelars que no han estat acatades en absolut per part d'Espanya". "Hi ha una actuació d'obstrucció per part d'Espanya a la justícia europea de drets humans. És una vulneració molt greu, en ple segle XXI, que la regió més rica del país faci dos anys i mig que no dona llum a població vulnerable que havia gaudit d'ella des de fa trenta anys", explica Rubio. I afegeix: "Europa està donant la raó als veïns de la Cañada i les administracions públiques estan desobeint aquest mandat".

Com dèiem, l'estat espanyol va comprometre 330 milions d'euros per a reallotjaments. Però les associacions veïnals consideren que el ritme de reallotjament "va molt lent" i la situació és "d'emergència humanitària" en el sector 6. Així ho diu Houda Akrikez, de la plataforma cívica pel dret a llum a la Cañada, que critica "la passivitat de les administracions". També denuncien que l'electricitat està interrompuda en el sector sis des de l'octubre del 2020, mentre que en el sector 5 hi ha llum "un dia sí i un dia no". És així com el professor Ignacio Campoy sosté que es tracta de "la violació de drets més greu estesa en el temps" que hi ha hagut a l'Espanya democràtica, mentre que el professor Alejandro Inurrieta afegeix que la situació és "un fracàs de la política". "A Madrid no governen els polítics, sinó les grans empreses i en particular les grans constructores", conclou.