La Congregació de l'Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona, ​​propietària dels edificis de l'Escola Sant Felip Neri, ha criticat aquest divendres l'anunci que ha fet l'Ajuntament d'Ada Colau d'expropiar aquests edificis, i ha assegurat és una "expropiació arbitrària" i sense converses prèvies. Defensen que mai s'han oposat al fet que l'edifici aculli activitat educativa, independentment de la titularitat del centre, però avisen que l'Ajuntament "sempre ha sabut que no podria disposar dels espais del convent que ara amenaça d'expropiar" davant la necessitat de reforma de l'emplaçament actual. Han explicat que a més de l'edifici del col·legi, la Congregació cedia de forma provisional des de fa pocs anys uns espais de l'interior del convent per a l'hora del menjador, i que ho va fer "sense poder imaginar que això acabaria sent l'excusa per expropiar el convent".

La Congregació ha recordat també que precisament aquesta setmana s’havia signat un nou contracte amb el Consorci d’Educació de Barcelona, “sense que en cap moment s’hagués acordat l’ús dels espais del convent i menys encara la seva expropiació”. Ha recordat que la seva presència al recinte de l’Oratori de Sant Felip Neri és de més de quatre segles, del 1673, i considera que la decisió de l’Ajuntament suposa “un atemptat contra la llibertat religiosa i la seguretat jurídica”. La Congregació ha acusat el govern municipal i el Departament d'Educació de "falta de previsió".

L'Ajuntament pretén que els edificis que ocupa l’Escola Sant Felip Neri siguin de titularitat pública el curs 2024-2025. L’Ajuntament ha posat les bases per iniciar l’expropiació dels immobles que acullen l’escola, després que la propietat, que és l’orde religiós dels felipons, no vol llogar l’espai que ara es fa servir com a menjador, l’edifici del convent, segons la versió municipal. La Comissió de Govern ha aprovat aquesta setmana de forma provisional un pla urbanístic especial que ha de permetre engegar el procés d’expropiació dels edificis amb uns tràmits que es podrien allargar un any i mig.

El 60 aniversari

 

L'Escola Sant Felip Neri es va obrir fa sis dècades, primer com a Escola de l’Oratori de Sant Felip Neri i només per a nens, com molts centres educatius de l’època. A partir de finals dels 70 va incorporar l’escolarització de nenes. En la celebració del 60 aniversari, alguns exalumnes van explicar a Betevé la seva vivència. “Probablement, el que tinc més present és que era una escola que tenia molt clar el catalanisme, tot el que fa referència a la cultura d’aquest país”, recordava Toni de Ros, que hi va estudiar del 1963 al 1973. Una altra exalumna, Isabel Granada, recordava com a fet destacable que “la part social sempre s’ha treballat molt". "Ja fèiem assemblees i votàvem i decidíem coses a la classe”, afegia.