El principal opositor del govern rus, Alexei Navalni, ha rebut el premi Sàkharov 2021 a la llibertat de consciència, que atorga el Parlament Europeu amb la intenció de reconèixer el paper de persones o entitats a favor de la llibertat de pensament o dels drets humans. 

Amb aquesta entrega, l'Eurocambra reconeix la lluita de Navalni, empresonat a Rússia des de principis d'any.

Dues finalistes 

Un premi que s'entrega des de 1988, que dota al premiat amb 50.000 euros. Així s'ha imposat Nalvani a les dues candidatures finalistes, l'expresidenta de Bolívia, Jeanine Áñez, que havia estat proposada per Verds i Socialdemòcrates i les dones afganes, candidates dels conservadors. 

Actualment empresonat

El principal opositor a Vladimir Putin es troba actualment empresonat a Rússia, condemnat a dos anys i mig de presó, després d'haver estat suposadament enverinat durant un viatge a Sibèria l’agost de 2020. La Unió Europea ja ha reclamat el seu alliberament en diverses ocasions i ha demanat una investigació imparcial sobre l'intent d'enverinament.

Des de la presó d'alta seguretat, Nalvani va fer una vaga de fam de 24 dies per a protestar per les condicions del seu tancament.

Free Nalvani Europa PressManifestació a favor de l'alliberament de Nalvani / Europa Press

Censura a Internet 

L'activista també va veure's afectat per part de plataformes com Telegram, que els simpatitzants de Nalvani acusen de censura després de restringir-li l'accés a la seva campanya de votació per a les eleccions parlamentàries de Rússia. 

La notícia arribava després que els activistes també assenyalessin Google i Apple per haver cedit davant la pressió del Kremlin. Les companyies van retirar un servei que els seguidors de Navalni havien creat per oferir recomanacions detallades sobre a qui votar, en un intent de desafiar el partit que dona suport a Vladimir Putin

La portaveu de Navalni, Kira Yarmysh, va condemnar la mesura de Telegram a través del seu perfil a Twitter: "És una veritable vergonya que la censura sigui imposada per empreses privades que suposadament defensen les idees de la llibertat", va expressar. 

Moviment a les xarxes 

D'altra banda, Ivan Zhdanov, un aliat polític de Navalni, es va mostrar escèptic davant la justificació de Telegram i va insistir en el fet que la mesura semblava haver estat acordada d'alguna manera amb les autoritats russes.

Tot i això, els de Navalni confiaven que aquest moviment no tingués una gran repercussió, atès que encara podien continuar amb les emissions de recomanacions a través d'altres xarxes socials.

 

Imatge principal: Discurs públic de Nalvani / Europa Press