El Departament d'Igualtat i Feminismes, dirigit per Tània Verge, a través de l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-Discriminació, ha obert un expedient sancionador a l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols. El motiu, tal com ella ha exposat a X, antic Twitter, fent públic un fragment de la comunicació que ha rebut, són unes declaracions que va fer sobre immigració a la desapareguda 8TV el 29 de maig del 2022 en un debat amb el catedràtic emèrit de Ciència Política i de l'Administració de la UNED, Ramon Cotarelo.

Sis mesos per resoldre l'expedient

La conselleria d'Igualtat i Feminismes ha confirmat a l'ACN que el procediment s'ha iniciat a partir d'una denúncia que apel·la a la Llei d'igualtat de tracte i no-discriminació aprovada per unanimitat al Parlament. Ara l'Oficina disposa de sis mesos per resoldre l'expedient. En el supòsit que l'Oficina acabés dirimint que Sílvia Orriols hagués comès una infracció greu, l'actual batllessa s'enfrontaria a una sanció que va dels 10.000 euros de multa als 40.000 euros.

Per la seva banda, Orriols —a través d'X— ja ha donat per fet que la Generalitat l'ha multat amb 10.000 euros per les seves declaracions. A més, ha qualificat la denúncia de "vergonya absoluta" i ha lamentat que la llibertat d'expressió "no existeixi en mans de les esquerres totalitàries".

Les declaracions per les quals ha estat expedientada

Les declaracions per les quals se li ha obert un expedient sancionador són les següents: "Per mi, intentar preservar el grau de civilització que hem aconseguit amb tant esforç i sacrifici no és racisme, sinó que és sentit comú, a parer meu. Considero que permetre l'entrada massiva d'immigrants musulmans és un error que podem pagar molt car, perquè bàsicament els musulmans no reconeixen les democràcies europees ni les nostres lleis civils". A més, segueix de la següent forma: "Ells es regeixen per una llei religiosa que és la xaria, i quan siguin majoria demogràfica els partidaris de la xaria poden optar a les eleccions i imposar-se via urnes i, per tant, poden acabar imposant a tota la població la xaria, la misogínia, l'homofòbia".

Orriols va seguir en aquesta línia i va afirmar: "Jo no vull això a casa meva, ni per als meus fills, ni per als meus nets. I quan a Catalunya hi ha 300 mesquites, i d'aquestes 300 mesquites una tercera part són salafistes, no puc evitar preguntar-me per què el meu govern ha concedit llicències d'obertura a associacions islàmiques que fan discursos fonamentalistes i radicals, per què ha concedit llicències d'obertura a mesquites que segreguen per sexe amb clara discriminació de la dona i que fan prèdiques de textos absolutament misògins, homòfobs i antioccidentals".