Els grups de l’oposició han recordat al Govern que “no hi ha excusa ni coartada” per no tenir polítiques per eradicar la pobresa. Així ho ha explicat el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, aquest matí al Parlament. Coscubiela ha argumentat que, malgrat que el Tribunal Constitucional hagi tombat el decret de pobresa energètica, el juliol del 2015, el Parlament va aprovar una llei de rang superior al decret per protegir les famílies vulnerables.

En aquest sentit, Coscubiela ha arrencat el compromís de tots els grups de la cambra i del Govern per desplegar el reglament que doni cobertura al paquet de polítiques necessàries per protegir aquelles famílies que estan en risc d’exclusió i no poden pagar les factures de serveis bàsics, com ara la llum o el gas.

“Avui ha quedat clar per part de tots els grups i del Govern, que la sentència del constitucional no pot ser una excusa per no actuar en temes de pobresa energètica. Tenim una llei, que neix d’una iniciativa legislativa popular, que obliga al Govern a actuar. Malauradament fins ara, no ho ha fet. En aquest sentit, hi ha una exigència conjunta de tots els grups de la cambra perquè es compleixi d’una vegada per totes aquesta llei i es desenvolupi el reglament i doni sortida a la situació de les famílies”, ha dit Coscubiela.   

Abans del 6 de maig?

Al ple d’emergència social també es va aprovar una moció en què s’instava el Govern a desenvolupar aquesta llei en un termini de dos mesos; és a dir, abans del 6 de maig. En aquest sentit, la portaveu del PSC, Eva Granados, ha retret al Govern que compti amb una previsió de despesa en matèria social, per assumir les factures d’aquestes famílies que no poden fer-hi front, i que malgrat haver previst la despesa, no gasti els diners.

“Instem els membres del Govern i les conselleries a desplegar la llei i que no s’empari en el Constitucional per fugir d’estudi. En aquest cas, és el Govern de la Generalitat qui desobeeix el Parlament no pagant les factures de les famílies que ho necessiten”, ha lamentat la socialista.