La majoria dels onze agents de la policia espanyola, imputats el març passat per les càrregues a votants en centres de Barcelona 1-O del 2017, no s’han reconegut als vídeos d'aquella jornada o  recordaven l’actuació policial de forma vaga, avui davant del titular del jutjat d'instrucció 7 de Barcelona, que va acceptar  imputar-los a  petició de l’ANC, Òmnium i Irídia, personades com a acusacions populars, a banda de les particulars per les persones ferides. El gener passat, les entitats  van demanar 37 noves imputacions després d’aportar un exhaustiu informe amb imatges, on asseguren que s’identifiquen fins a 468 accions policials desproporcionades en 16 escoles de Barcelona.  El jutge en va aprovar  les 9 d’avui, després de revisar les accions.

Els nou policies -defensats per l’Advocacia de l’Estat, menys en un cas que portava advocat particular, i que s’han personat al jutjat des de diferents punts de l’Estat espanyol- només han respost a les preguntes del jutge Francesc Miralles, de la fiscal (més activa que l'anterior, segons les acusacions) i a les seves defenses. Laia Serra, una de les advocades de les acusacions, ha explicat que els agents han declarat que  l’1 d’octubre de 2017 hi havia “un ambient  molt tens i hostil” i que van “usar la força necessària” per poder entrar als centres i aturar les votacions, com havia ordenat la magistrada del TSJC, Mercedes Armas, tot i que sempre mantenint la convivència, que en certs punts no va passar. Els agents no s’han reconegut fent accions irregulars. I quan veien, en el vídeo, un altre company  que picava amb el bastó policial al cap d’un ciutadà o de forma incorrecta també eludien contestar, segons fonts judicials. La policia espanyola, com els Mossos d’Esquadra, té un protocol de l’ús del  bastó policial del qual s’indica que només es pot picar de cintura cap avall. Aquest protocol, demanat per les acusacions, no està aportat a la causa.

Recursos

De les noves imputacions sol·licitades per les entitats: 24 serien noves imputacions i 13 serien ampliacions, és a dir, d’agents que ja són investigats per altres accions. Actualment, hi ha una cinquantena d’agents imputats. El jutge Francesc Miralles va acceptar  ampliar la investigació contra onze dels 37 nous agents perquè se'ls veu donant cops de puny o amb el bastó policial al cap de votants, mentre  va descartar els casos, on els agents arrosseguen o empenten ciutadans, en considerar que “no és una actuació desproporcionada” per complir l'ordre judicial del TSJC de no permetre la votació. Quatre dels nous investigats són caps de grup.

Les entitats han presentat recurs contra la decisió del jutge, i l’Audiència de Barcelona haurà de resoldre si  el jutge ha de citar a declarar els altres 26 policies com a investigats, fet que pot demorar més la conclusió de la causa. El titular del jutjat d'instrucció 7 de Barcelona també  ha investigat la pèrdua d'un ull de Roger Español, agressió que també serà jutjada.