Les onze formacions integrants de la Declaració de la Llotja de Mar fan "una crida a participar en les mobilitzacions en rebuig a la monarquia". I ho demanen coincidint amb les visites de Felip VI i Letizia a Euskadi, Catalunya, Galícia, les Illes Balears i el País Valencià. De moment, ja ha visitat aquest matí el País Basc però els Reis ho han fet en un àmbit tancat i restringit com és el Museu Guggenheim de Bilbao. També cal recordar que la visita a les Balears ja es va produir.

Els signants són: Junts per Catalunya, Esquerra, la Crida Nacional per la República, el PDeCAT, la CUP, Més per Menorca, Més per Mallorca, Esquerra Valenciana, el BNG, EH Bildu i Demòcrates de Catalunya. La situació actual ha afavorit la decisió conjunta, tal com destaquen en un comunicat conjunt: "A pocs dies de conèixer un nou episodi de corrupció borbònica, i enmig d’una crisi econòmica sense precedents, la monarquia espanyola va anunciar la seva voluntat de passejar-se per Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Galícia i Euskadi, com si no hagués passat res. Després d’utilitzar l’emergència sanitària, social, econòmica i de cures que estem patint per tal de blanquejar el seu historial ple de denúncies de corrupció, la monarquia imposada pel franquisme pretenia visitar els nostres pobles amb l’objectiu de seguir endavant amb la seva campanya d’imatge".

Catalunya, una incertesa

La visita dels reis Felip VI i Letícia a Figueres i Barcelona prevista per aquest divendres va quedar congelada. Ningú no en té notícia. Ni a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, ni a la Generalitat. Ni tan sols al museu de Figueres, l´únic lloc que havia transcendit que tenien intenció de visitar. De fet, la mateixa Casa Reial assegura que no té cap informació del viatge que s'havia de fer aquest divendres.

Els integrants de la Llotja també han fet esment a la visita: "Sembla que el monarca ha rebut el missatge de la societat civil catalana i ha decidit suspendre la seva visita a Catalunya. Tenim clar que els moviments sobiranistes dels pobles de l’Estat Espanyol hem de seguir el nostre propi camí, cadascú des del seu poble, però actuant en comú davant del Regne d’Espanya. Per tot això fem una crida a participar en les mobilitzacions convocades per mostrar el nostre rebuig a la monarquia. És urgent dir adéu a la monarquia i construir les repúbliques dels pobles".