L’ONU insta l’Estat espanyol a “complir amb l’obligació” d’extradir o jutjar els “responsables” dels crims del franquisme. El relator de les Nacions Unides sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no-repetició, Fabián Salvioli, ha assegurat aquest dimarts que la decisió del govern de Pedro Sánchez d’exhumar Franco del Valle de los Caídos és un “pas postitiu”. Amb tot, l’expert ha indicat que aquest ha de ser “continuat per altres matèries molt importants”: “Reparacions integrals per a totes les víctimes, no obstaculitzar els processos de querella que s’estan fent en altres països i complir amb l’obligació d’extradir o jutjar els responsables”.

Segons Salvioli, que ha fet aquests comentaris en declaracions als mitjans a Madrid, “no hi ha cap impediment” des del dret nacional ni internacional per “avançar en el judici i la condemna als responsables”.

El 2015 el govern de Rajoy va tancar la porta a l'extradició que la jutgessa argentina Maria Servini havia demanat per a alguns dels responsables dels crims del franquisme. Entre els que reclamava hi havia els ministres franquistes Utrera Molina (per haver convalidat amb la seva rúbrica la sentència de mort de Salvador Puig Antich), i Martín Villa (per la mort de cinc treballadors en una protesta). 

Encara sobre l’exhumació del dictador, el relator de l’ONU ha recordat aquest dimarts que el seu predecessor en el càrrec, Pablo de Greiff, ja havia instat Espanya a fer “passos en aquest sentit” després d’una visita l’any 2014. L’anterior relator, ha dit Salvioli, va apuntar en un informe recomanacions en la línia de “resignificar” el Valle de los Caídos perquè “no segueixi sent un monument oprobiós per a les víctimes de violacions als drets humans comeses durant l’època”. 

L’argentí és a Madrid per invitació del grup interparlamentari del Congrés en matèria de Memòria Històrica a efectes de “cooperar en tot allò relatiu a les mesures que l’estat espanyol ha d’adoptar per garantir els drets de les víctimes de violacions comeses durant la guerra civil i el franquisme”.