El clam independentista tornarà a ressonar al cor d'Europa. Ho farà de manera menys massiva, per protestar pel veto a Junqueras i assaborint, tanmateix, el regust de victòria pel reconeixement de Puigdemont i Comín com a eurodiputats. El col·lectiu Omplim Estrasburg ha organitzat un desplaçament fins a la ciutat francesa -fronterera amb Alemanya- que acull la seu del Parlament Europeu. L'afluència prevista, en aquesta ocasió, és substancialment més minsa. Si al juliol s'hi van reunir 10.000 persones, ara estimen congregar-ne entre 200 i 300 assistents

Dilluns a les 17h arrenca el primer ple del nou curs a l'Eurocambra. Les coordenades seran les mateixes que el passat 2 de juliol, quan va constituir-se el ple del Parlament Europeu. Ara, però, hi haurà una diferència substancial. Si llavors Puigdemont i Comín van optar per no trepitjar terra francès pel perill de ser detinguts, aquesta vegada hi seran amb totes les de la llei. Les de la llei europea que els ha declarat immunes, possibilitant així que puguin accedir al seus escons d'eurodiputats. A l'altre costat de la moneda, la creu serà l'absència forçada pel Tribunal Suprem d'Oriol Junqueras

L'acte serà de petit format, "no és el mateix mobilitzar la gent a l'estiu per anar a Estrasburg que un 13 de gener", afirma a ElNacional.cat un dels responsables de la logística. Oficialment l'Assemblea s'ha desvinculat de la convocatòria. De fet, el propi Consell per la República va recomanar inicialment no fer l'acció. Tot i això, diversos socis i integrants de les territorials de l'ANC, "desconcerts" pel no suport de l'entitat i el Consell, van insistir en la voluntat de ser-hi igualment i per això han optat per organitzar-se pel seu compte, sense l'aixopluc de l'Assemblea.

De Catalunya sortiran menys d'una desena d'autocars la matinada de dissabte a diumenge per fer nit a Estrasburg i llevar-se ja allà dilluns al matí. La resta hi aniran en cotxe privat i algun en avió. Els organitzadors asseguren que, sense el suport de l'ANC, els mitjans "financers i humans" són "mínims" i, per tant, és impossible igualar la convocatòria del juliol passat. "Hi haurà menys gent, però això no és l'important, sinó la voluntat i el missatge", insisteixen. Indignats per la situació, i ara encara més pel veto a Junqueras, afegeixen que l'objectiu és "fer pressió a les institucions europees perquè facin de mediadors i obliguin a Espanya a torbar una solució política".

Carta a Sassoli

La performance serà entre la una i les tres del migdia a l'esplanada del Parlament Europeu. Allà es llegirà el manifest Persistir és guanyarque constata que la sentència del TJUE confirmant la immunitat de Junqueras –i per extensió de Puigdemont i Comín– "té uns efectes demolidors sobre l'actuació de l'Estat espanyol, que s'havia conjurat per impedir la representació al Parlament Europeu de més de dos milions de vots". Així mateix, celebra la decisió de concedir les credencials d'eurodiputats a Puigdemont i Comín i "exigeix a les institucions europees que obliguin Espanya a prendre les decisions que permetin a Junqueras assumir la condició d'eurodiputat". Finalment no oblida l'eterna reivindicació de l'independentisme, l'autodeterminació, i demana a l'Eurocambra que reconegui aquest dret. 

La intenció dels organitzadors és poder lliurar el manifest al president David Sassoli. Per això, ja fa setmanes que han iniciat els tràmits perquè una petita delegació pugui acreditar-se i accedir al Parlament Europeu. Fa només uns dies van adreçar-li una carta en la qual li agraeixen el seu posicionament favorable a la designació de Puigdemont i Comín, li comuniquen la convocatòria de l'acte de dilluns i li demanen que "accepti rebre'ls personalment per lliurar-li el manifest que ja han signat 5.700 persones". 

Delegació catalana 

Tot i no haver-hi una manifestació oficial convocada a fora, una delegació de representants catalans es desplaçarà a Estrasburg per assistir al primer ple després de la sentència del TJUE i amb la presència de Puigdemont i Comín, i està previst que saludin als ciutadans que s'hi desplacin. De fet, s'espera que l'eurodiputada d'ERC Diana Riba s'acosti als integrants d'Omplim Estarsburg i faci un petit parlament a la tarima que tindran muntada. Els organitzadors també esperen que Puigdemont i Comín hi vagin, així com la resta de polítics catalans que hi haurà. 

El mateix president Quim Torra encapçalarà la delegació i ho farà acompanyat del vicepresident Pere Aragonès, el president del Parlament, Roger Torrent, i altres consellers. També hi haurà una àmplia delegació de respresentants de JxCat i ERC –entre ells Albert Batet, Josep Costa, Laura Borràs, per una banda, i Alfred Bosch, Ernest Maragall i Anna Caula de l'altra–, així com de les entitats sobiranistes ANC i Òmnium.

Més enllà de la convocatòria de fora, dins el ple es preveuen que els diputats del grup de Junqueras facin algun tipus de reacció al seu veto i, després, convoquin una roda de premsa amb altres eurodiputats no catalans sensibles a la casusa per denunciar-ho. Junqueras va ser escollit dimecres passat president del grup ALE i vicepresident dels Verds, el quart grup de la cambra, però el Parlament Europeu ha declarat vacant el seu escó aplicant la resolució del Tribunal Suprem espanyol.