El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha reivindicat aquest dijous la "desobediència civil" durant la presentació d'Ho tornarem a fer (Ara Llibres), el nou llibre del president de l'entitat en presó preventiva, Jordi Cuixart. Mauri ha assegurat que "tenim l'obligació com a ciutadans de tornar a defensar" els drets fonamentals, una cosa que ha considerat que s'ha de fer a través de la "desobediència civil".

Així ho ha expressat davant més d'un centenar de persones en una conversa amb la sociòloga Iolanda Fresnillo i el filòsof Xavier Antich al CCCB de Barcelona. No obstant això, ha matisat que això no significa "passivitat, és a dir, marxar cap a casa quan una acció és injusta", sinó que implica defensar els drets fonamentals d'una forma "pacífica i col·lectiva".

Una cosa molt al fil d'allò expressat per Cuixart en el seu llibre, en el qual dedica un capítol a la desobediència civil. En ell defensa "la pressió ciutadana" com a eina per "canviar l'immobilisme al qual tendeix la legalitat i l'estat de dret".

L'obra presentada avui, dia del 58è aniversari d'Òmnium, és "un manifest personal i col·lectiu, vital i polític" que el líder independentista ha escrit des de la presó. Cuixart hi fa una crida a "perdre la por i a exercir en consciència les llibertats fonamentals" que creu que estan amenaçades a Catalunya i "a tot el món". L'activista independentista emfatitza que el seu objectiu no és poder obtenir un indult, si és condemnat, sinó solucionar el conflicte català.

Per a Cuixart, "un indult sense voluntat de fer front al problema per part de l'Estat només revelaria la seva voluntat de perpetuar-lo en perjudici de les pròximes generacions". Durant la presentació s'han llegit onze fragments del llibre, del que se n'han encarregat la seva dona, Txell Bonet; el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri; l'exdiputat de la CUP David Fernàndez o el cantant Gerard Quintana, entre d'altres.

A l'acte han acudit també algunes personalitats polítiques independentistes, com la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, o l'exdiputat al Congrés, Carles Campuzano.