Marcel Mauri seguirà de vicepresident d'Òmnium Cultural. Així ho han decidit, aquest vespre, els socis de en l'assemblea ordinària, on s'ha escollit la meitat de la junta directiva, entre ells el càrrec de vicepresident primer. La candidatura de Mauri ha rebut 19.944 avals de les prop de 20.000 persones que han votat.

En declaracions als mitjans, el vicepresident, que s'ha mostrat "satisfet" pel suport pràcticament unànime, ha volgut refermar el compromís de l'entitat de treballar perquè "ningú acabi a la presó per defensar els drets fonamentals i l'autodeterminació". En paral·lel, ha fet una crida a mobilitzar-se el 17 de juliol amb la visita del rei Felip VI per mostrar de forma "pacífica però contundent" que "aquí no són ben rebuts".

Després de la seva reelecció, Mauri ha subratllat la "responsabilitat" que suposa estar al capdavant de la junta que segueix liderant Jordi Cuixart, qui ha recordat que aquest diumenge complirà mil dies a la presó. L'assemblea, que s'ha fet de forma telemàtica i ha comptat amb entrevistes als candidats, ha estat també "especial", ha dit Mauri, perquè Cuixart "novament no hi ha pogut ser".

foto 3673676

L'assemblea, ha recordat, també s'ha celebrat dies després del desè aniversari de la manifestació contra la Sentència de l'Estat. "Llavors la ciutadania va posar damunt de la taula l'exercici al dret de l'autodeterminació i la resposta de l'Estat ha estat la repressió, que es visibilitza amb l'empresonament de mil dies", ha assegurat, tot exigint "l'amnistia pels presos".

A la junta escollida aquest divendres s'incorporen Neus Torbisco, exlletrada interina al TEDH i Catedràtica de Drets Humans i Dret Internacional al Graduate Institute de Ginebra i membre del Consell per la República; Umair Dar, mediador intercultural i un dels portadors de la pancarta a la manifestació del 10 de juliol de 2010 'Som una nació, nosaltres decidim'; Paco Poch, doctor en Comunicació i reconegut productor de cinema; Joan Pujolar, catedràtic i expresident de la Societat Catalana de Sociolingüística; i renoven càrrec de vocal Joan Vallvé, exconseller d'Agricultura; la dissenyadora i empresària Blanca de Llobet; l'enginyer industrial, Òscar Gimeno; l'advocada Marta Garsaball; Maria Majó, educadora social, mestra i filòloga; la politòloga Montse Ortiz; i Marina Gallés, advocada especialitzada en Dret d'Estrangeria i Asil.


Manifestació contra els Borbons

Mauri ha anunciat que Òmnium se suma a la mobilització contra el rei Felip VI, prevista pel proper 17 de juliol quan el monarca visitarà Catalunya, i cridarà a participar-hi. Ha explicat que, de manera "pacífica però contundent" volen "dir-li a la monarquia espanyola que aquí no és ben rebuda, que ens recordem quan van avalar, el 3 d'octubre, el 'A por ellos" com també "denunciar la corrupció borbònica".