Òmnium Cultural no es rendeix en la seva lluita contra el rei emèrit Joan Carles I. Després que el Tribunal Suprem hagi decidit no admetre i arxivar la querella criminal de l'entitat contra el rei emèrit, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha anunciat en un comunicat que presentaran un recurs de súplica a la sala penal que lidera el magistrat Manuel Marchena. "Primer el PSOE va ajudar a fugir el rei i ara el Tribunal Suprem es nega a investigar la corrupció de la monarquia espanyola", ha valorat Mauri, tot afegint que "l'única República possible és la catalana".

L'entitat que presideix Jordi Cuixart considera que la resolució del Suprem reforça la impunitat de la família reial espanyola i qüestiona els arguments insuficients per arxivar la querella. A més, en el comunicat denuncien "la doble vara de mesurar" del tribunal quan sí que dona per vàlides "querelles presentades per l’extrema dreta a partir de retalls de diari, piulades o cançons que s’arriben a castigar amb penes de presó", però rebutja la seva sentència per basar-se en informacions publicades en mitjans.

"Els poders de l'Estat tanquen files" per defensar la monarquia espanyola

El Tribunal Suprem ha notificat avui la interlocutòria que arxiva la querella d'Òmnium. Segons l'entitat, la sala que presideix Manuel Marchena no ha volgut entrar en la discussió sobre la inviolabilitat del rei emèrit en el moment dels fets. "El Tribunal Suprem directament evita el debat sobre aquesta qüestió i en conseqüència obstaculitza poder recórrer a altres tribunals com el Constitucional i el Tribunal d’Estrasburg per qüestions relacionades amb la vulneració de drets fonamentals", argumenten en el comunicat.

manuel marchena EP

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha anunciat en un comunicat que presentaran un recurs de súplica a la sala penal que lidera el magistrat Manuel Marchena. / Europa Press

L'organització defensa que la interlocutòria del Suprem és una nova evidència que "els poders de l’Estat tanquen files i impedeixen que la societat civil fiscalitzi els poders de l’estat i lideri una investigació sobre els presumptes delictes de corrupció del rei emèrit".

Marchena nega que hi hagi fonaments per investigar el rei emèrit

El Tribunal Suprem també ha rebutjat avui dues querelles més interposades per Izquierda Unida, el PCE i el Fòrum d'Advocades i Advocats d'Esquerres. Les denúncies eren similars i posaven el focus en els delictes pel cobrament de comissions il·legals, unes quantitats de diners que no van ser declarades davant d'Hisenda. Segons el magistrat Manuel Marchena, ponent de les interlocutòries, en cap cas no hi ha fonaments per obrir una investigació.

La sala segona del Tribunal Suprem subratlla que les querelles es limiten a reproduir informacions aparegudes als mitjans de comunicació, cosa que considera insuficient per obrir una causa penal. "Amb caràcter general, una notícia per ella mateixa no legitima cap accionant popular per a convertir el relat periodístic en un relat de fets punibles desencadenants del procés penal", justifiquen.