El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, reclama als partits independentistes "unitat estratègica" de cara a unes possibles eleccions a Catalunya. En aquest context, ha destacat que "és imprescindible anar de la mà", alhora que ha lamentat que ara mateix no existeix aquesta unitat. "Fa tres anys que ho demanem. Hi ha d'haver una estratègia unitària", ha assenyalat Mauri.

Des del seu punt de vista, ara mateix no existeix aquesta unitat política, que considera que és primordial. "Hem d'enfrontar-nos a un Estat que no té cap mena de compassió ni voluntat de parlar, però nosaltres no renunciarem mai a agafar la bandera del diàleg, per poder donar aquest dret a la ciutadania, aquest dret a l'autodeterminació, per tant reclamem aquesta unitat", ha assenyalat Mauri, segons unes declaracions que recull l'ACN.

Querella contra l'emèrit

En un altre context, també ha denunciat el que, des del seu punt de vista, és una "conxorxa" dels diferents poders de l'Estat per "permetre" que Joan Carles I "fugi de la justícia", segons ha manifestat en un acte que ha tingut lloc avui a Figueres en el marc de la campanya Fem-la caure, per denunciar "la corrupció de la corona".

Joan Carles I rei emerit - Eduardo Parra / Europa press

Una imatge d'arxiu del rei emèrit Joan Carles I / Europa Press.

"Ja sabem que el Tribunal Suprem no li farà res (al rei emèrit), però sí la justícia internacional", ha reblat Mauri.  En aquesta mateixa línia, ha recordat que d'aquí poc farà tres anys que el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, és a la presó, però, en canvi, no tenen resposta sobre la querella que ha presentat aquesta entitat contra l'emèrit.

Per tot això, ha ressaltat que "no tenen cap confiança" en el Tribunal Suprem ni en Manuel Marchena, el jutge que va sentenciar a presó Cuixart i la resta de presos polítics, però que també haurà de decidir sobre la denúncia que ha presentat l'entitat contra Joan Carles I. 

"No pararem fins que no passi comptes aquesta monarquia que és responsable de la repressió contra l'independentisme", assenyala Mauri, que també ha posat de manifest que l'emèrit ha marxat a un país que no té tractat d'extradició amb Suïssa, on se l'investiga per un presumpte cas de corrupció vinculat amb el cobrament de comissions durant la construcció de l'AVE de la Meca. "És evident que no hi ha una separació de poders a l'estat espanyol", ha remarcat.