El compte suís en què suposadament s'amagava la fortuna del rei Joan Carles I estava registrat com "un regal segons la tradició saudita".

Els documents del banc suís Mirabaud, que van guardar en una caixa forta, on Dante Canonica i Arturo Fasana van obrir el compte de la Fundació Lucum de la qual va ser beneficiari Joan Carles I, reflexteixen que l'origen de la fortuna era una "quantitat enviada pel rei Abdalla de l'Aràbia Saudita com a regal segons la tradició saudita a altres monarquies". El Español ha accedit a l'informe d'obertura del compte 505523, que es va produir el 6 d'agost de 2008 a petició d'Arturo Fasana, director de Rhône Gestion.

Es tracta de la societat helvètica d'administració d'actius a la qual el rei Juan Carlos va encomanar el control dels fons que va amagar a Suïssa. Per a això van crear la fundació panamenya Lucum, on apareixia la transferència de tots els fons a Corinna Larsen prèvia a la clausura del compte, que va ser ordenat amb la firma del rei.

Va ser el mateix Joan Carles el que va donar als seus gestors suïssos les "coordenades" per contactar amb l'ambaixador Adel Al-Jubeir després de demanar-los, en una reunió feta al Palau de la Zarzuela, que li muntessin una "estructura" per rebre els diners fora d'Espanya.

L'informe del registre

L'informe que va fer el banc Mirabaud té quatre fulls. En el primer consta mecanografiat el nom de la Fundació Lucum com a titular del compte i, manuscrita, la identitat de "J. Carles de Borbó i Borbó" com a beneficiari econòmic de l'entitat panamenya.

El document inclou la valoració de la Qualificació PEP (persona políticament exposada) que fan les entitats bancàries suïsses als seus clients. En aquest concepte entren persones que ocupen càrrecs públics importants: caps d'Estat o de Govern, polítics rellevants a en l'àmbit nacional, alts funcionaris de l'administració, el poder judicial o l'exèrcit i destacats financers, entre d'altres.

"Com a regla general, la política del banc Mirabaud és no entrar en relacions comercials amb un PEP. Qualsevol possible desviació d'aquesta regla és responsabilitat del col·legi de socis", es llegeix al formulari del compte de Lucum.

De professió, rei

El compte del Joan Carles al banc Mirabaud es va obrir el 6 d’agost del 2008. A l’informe d’obertura del compte hi ha manuscrit la identitat de "J. Carles de Borbó i Borbó" com a beneficiari de la Fundació Lucum. A l’apartat de professió s'hi indica rei amb adreça Palau de la Zarzuela, a Madrid.

Dos dies després de l’obertura del compte, es va fer l’ingrés de 65 milions d’euros. El banc va acceptar l’ingrés sense demanar cap mena de document que acredités l’origen legal dels diners.