Partint de la premissa que la seguretat total no existeix, aquest dimarts Òmnium Cultural ha aportat una nova eina antirepressiva per acostar-se al màxim a aquesta seguretat en el món de l’activisme, amb una guia que aporta consells bàsics per millorar el control sobre la privacitat i la seguretat de les persones en les eines de comunicació que s’utilitzen dia a dia, com mòbils, ordinadors i aplicacions. Aquest nou manual l’ha presentat l'entitat en el marc del cas del ciberespionatge més greu conegut fins ara contra més d’una seixantena de líders independentistes, el CatalanGate, i també el mateix dia en què s'ha conegut la infiltració d'un agent de la Policia Nacional en moviments de l'esquerra independentista.

Ha estat el president de l’entitat, Xavier Antich, l’encarregat d’obrir una taula de debat moderada per la periodista Laura Aznar amb la participació de l’activista i víctima de l’espionatge, David Fernández; el president de la Fundació PuntCat, Genís Roca; la membre European Civic Forum Giada Negri; i l'enginyer Josep Maria Ganyet. El manual, de 12 pàgines, recull bones pràctiques i adverteix de les perjudicials a l’hora de fer servir la missatgeria mòbil, fer trucades telefòniques, videotrucades, cerques per internet, emmagatzemar arxius o fer reunions, entre d’altres. Antich, una vegada més, ha carregat contra l’espionatge contra independentistes i ha criticat el fet que l’estat espanyol no hagi fet ni una acció per aclarir els fets: “Vulnera els compromisos internacionals”, ha lamentat el president d'Òmnium, que ha alertat que davant del fet que l’espionatge sigui una part més de l’estratègia repressiva contra la dissidència, cal fer servir aquest nou embat com un motiu més de lluita contra l’estat espanyol “que no compleix els mínims imprescindibles d’un estat de dret”.

Què diu el manual?

En l’àmbit de la missatgeria mòbil, que inclou aplicacions com Whatsapp, Telegram o SMS, Òmnium recomana activar l’opció de missatges efímers als xats de la missatgeria mòbil, i no fer servir WhatsApp per missatges o qüestions que requereixen una especial protecció. L’alternativa per les qüestions delicades? Signal o els Secret Chat de Telegram. Més enllà d’aquestes aplicacions, també es recomana fer servir un aparell on mai s’hi hagi instal·lat una targeta SIM. El que no s’ha de fer mai i és molt habitual, si es vol garantir una certa seguretat, és enregistrar notes de veu, enviar documents compromesos, trucar per telefonia convencional o obrir SMS de números desconeguts: aquesta última qüestió va ser la que va infectar els aparells mòbils de la majoria d’independentistes espiats en el CatalanGate.

Les trucades convencionals són totalment vulnerables a l’espionatge. Aquest és un altre dels elements que recull Òmnium al manual, on recomana no donar gaires detalls en les trucades convencionals, prioritzar Signal i Telegram en les converses convencionals i JITSI en converses que vulguin ser totalment privades i anònimes. No es recomana, tampoc, despenjar trucades d’origen desconegut excepte les que s’estiguin esperant.

Pel que fa a les cerques per internet, cal recordar que amb cada cerca es va deixant un rastre molt fàcil de traçar. Per navegar amb més seguretat es recomana fer servir navegadors que no enviïn informacions, com per exemple LibreWolf, obrir sempre pestanyes de navegació d’incògnit, i no desar mai les contrasenyes al navegador, ja que en aquest cas quedarien encriptades. Per tant, en aquest àmbit no es recomana fer servir els navegadors més convencionals com ara Chrome, Firefox, Opera o Safari. En l’apartat d’emmagatzematge d’arxius, el que recomana l’entitat és encriptar-los dins del propi dispositiu o al núvol, i no compartir fitxers en espais com GoogleDrive o iCloud sense haver-los encriptat prèviament.

A les reunions o trobades presencials, on precisament es tracten sovint temes d’estricta sensibilitat que no es volen abordar a través del món telemàtic, Òmnium recomana apagar el telèfon i el portàtil abans de desplaçar-se a la reunió, i un cop arribat deixar-lo fora de la sala. Si és estrictament necessari un portàtil a la reunió, hauria de ser un dispositiu que funcioni amb Linux. Així, són absolutament males pràctiques dur l’smartphone a les reunions, deixar-ho tot anotat en una llibreta -millor apuntar en un document amb l’ordinador i encriptar-lo- i parlar excessivament alt.