Òmnium Cultural, com a entitat, tampoc serà aquest divendres al matí davant les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Allà hi ha convocada una concentració a favor de la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, per l’inici del seu judici per la presumpta fragmentació de contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Hi assistiran membres de la junta directiva a títol particular, però l'entitat considera que no és un judici polític. En un breu comunicat, l'organització presidida per Xavier Antich assegura que "no som davant un judici per exercir drets civils i polítics i, per tant, no hi haurà una delegació de l'entitat a les portes del TSJC".

D’aquesta manera, la també presidenta de Junts només rebrà el suport del seu partit (amb busos des de diversos punts del país), de l’Assemblea Nacional Catalana i del Consell de la República. La resta d’actors independentistes, a més del Govern de la Generalitat i la Mesa del Parlament, se n’han desmarcat.

La primera a desmarcar-se de la concentració va ser Esquerra Republicana, que aquest dilluns va justificar que es tracta d'una "acusació per delictes de prevaricació i falsedat documental, per qüestions de mala gestió quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes". La portaveu i secretària general adjunta Marta Vilalta va rebatre que "no té res a veure amb l'1-O" ni amb la repressió contra l'independentisme, i que no s'hauria de "banalitzar" o "fer veure que és el que no és". L’endemà s'hi va sumar la CUP, que en boca de la diputada Eulàlia Reguant va argumentar que "barrejar les coses i posar-ho tot al mateix sac fa un trist servei a la repressió política". I avui s’hi ha unit Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

En canvi, sí que hi haurà una delegació de l’ANC, liderada pel seu vicepresident Jordi Pesarrodona. Segons l'entitat presidida per Dolors Feliu, Laura Borràs "no està gaudint d'un procés judicial just”. I denuncien que "les clavegueres de l'estat espanyol han filtrat intencionadament fragments del sumari judicial al seu braç mediàtic per crear un ambient propens a la vulneració del dret a la presumpció d'innocència”.

Junts reitera el suport

A menys de 24 hores per l'inici del judici a Laura Borràs, Junts per Catalunya ha tornat a reiterar el suport a la presidenta del partit. En aquest cas, ha estat el portaveu del partit, Josep Rius, qui ha manifestat en nom de Junts aquest suport davant del que entenen que és un "cas clar de persecució política". Per aquest motiu, Rius ha expressat que "si Laura Borràs no fos independentista, no hi hauria cas i no hi hauria aquest judici". Alhora, el portaveu juntaire ha assenyalat que, a parer d'ells, la presidenta suspesa del Parlament "no tindrà un judici just" perquè "el tribunal està presidit per un magistrat que ha estat apartat per altres causes donat que ha estat obertament hostil contra l'independentisme"