Òmnium Cultural ha posat en marxa els serveis jurídics de l’entitat per exigir mesures cautelars contra el rei emèrit Joan Carles I davant la "voluntat de fuga" que ell mateix ha expressat en exiliar-se.

L’entitat denuncia que el rei emèrit "es fuga de l’Estat espanyol amb la connivència de la resta de poders de l’Estat" i amb una querella criminal en contra seu presentada per l’entitat davant el Tribunal Suprem per corrupció i blanqueig. L’anunci de la Casa Reial "ha fet evident la voluntat expressa de l’emèrit per fugir de territori espanyol" i ho considera una mostra més de la impunitat de què gaudeixen els poders de l’Estat amb la monarquia al capdavant.

"La fugida orquestrada pels poders de l’Estat pretén salvar impunement i sense retre comptes un règim caduc, corrupte i opac. Òmnium exigeix a la justícia espanyola que actuï de manera urgent i insta a la Fiscalia General de l’Estat i l’Advocacia, que depèn del govern espanyol, a prendre les mesures corresponents en pro de l’interès públic. El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha denunciat en una piulada “un cap d’Estat aplaudint la fugida d’un corrupte; de la impunitat n’han fet carta de presentació al món. Per justícia, memòria i dignitat, guanyem un futur sense súbdits ni borbons”.

I el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha assegurat que “cal seguir pressionant des de la societat civil per desemmascarar i afeblir els poders de l’Estat i així seguir lluitant per la República Catalana”, mentre recordava que “el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i la resta de presos polítics van patir dos anys de presó preventiva sota el pretext d’un suposat risc de fuga”. “És el mateix Borbó qui admet la fuga i davant d’això cal prendre les mesures corresponents urgents”, ha afegit. 

Òmnium ja va interposar fa un mes davant el Tribunal Suprem una querella criminal contra el rei emèrit per presumptes delictes que fan referència a la corrupció, com suborn, tràfic d’influència i negociacions prohibides a funcionaris; per frau fiscal i estafa a la hisenda pública; i blanqueig de capitals. Precisament, el Suprem ha designat Manuel Marchena com a magistrat competent per decidir si admet o no a tràmit la querella presentada per Òmnium Cultural contra el rei emèrit, el mateix jutge que va condemnar a 9 anys de presó Jordi Cuixart, i als altres presos polítics.