Òmnium Cultural, Jovent Republicà i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) per vulneració de drets fonamentals a l'associacionisme català. Les organitzacions han pres la decisió després que l'Audiència Nacional hagi tombat el seu requeriment perquè el Ministeri d'Interior deixi "d'interferir i atemptar" contra l'activitat associativa amb mecanismes, com el programari d'espionatge Pegasus, les infiltracions policials o la captació de confidents. Les tres associacions han advertit que un cop s'ha esgotat la via pel Tribunal Constitucional, el camí judicial que seguiran serà un recurs davant del Tribunal Europeu de Drets Humans. A banda, han tornat a denunciar la "negativa de la judicatura espanyola" a donar-los empara malgrat haver estat "víctimes de la vulneració de drets fonamentals per part del Ministeri de l'Interior".

Persecució a activistes independentistes

Segons recull el recurs d'empara al TC, el Ministeri de l'Interior "vulnera el dret fonamental a la lliure associació, sense cap mecanisme de control ni fiscalització per part del sistema legal espanyol", tot i que la "persecució" a activistes vinculats a l'independentisme català "no estan justificats per mecanismes legals i no són proporcionals ni necessaris en una societat democràtica". En aquest sentit, també denuncia que el "monitoratge i espionatge d'Interior" al moviment independentista català, en concret, a les organitzacions juvenils vinculades amb el moviment. Així doncs, denunciant que és "un acte clar de criminalització policial" i impacta directament contra els drets fonamentals de la societat civil. 

El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha denunciat que "les pràctiques del ministre de l'Interior contra el moviment independentista no poden quedar impunes, arribarem fins on calgui per desemmascarar el joc brut de l'Estat". A més, ha afegit que "som davant una campanya de la por per atemorir la militància independentista i, per això, la millor resposta a la guerra bruta de l'Estat és tornar a demostrar la força del moviment", ha puntualitzat Antich.

El recurs d'empara que les tres associacions han presentat davant el Constitucional defensen el paper essencial "en la promoció i la defensa de la pluralitat democràtica i per la defensa dels drets humans". A més, el text afegeix que "el monitoratge i espionatge d’Interior al moviment independentista català i concretament a les seves organitzacions juvenils en un clar acte de criminalització policial, impacta directament contra els drets fonamentals de la societat civil".