Òmnium Cultural creu que la divisió que està provocant dins del Tribunal Constitucional les sentències contra els presos polítics "vaticina la derrota d’Espanya a Estrasburg". Així ho ha afirmat el vicepresident de l'entitat cultural, Marcel Mauri després de conèixer el contingut de la sentència i dels vots particulars respecte del recurs d’empara del president de l’entitat, Jordi Cuixart, i del secretari general de Junts, Jordi Sànchez.

 

Els vots particulars consideren "desproporcionada" la sentència perquè, al seu entendre, els Jordis són líders socials a qui se'ls ha de garantir el dret de reunió. Aquests vots han estat emesos pels magistrats Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, que també van discrepar sobre el posicionament amb els recursos de Jordi Turull i Josep Rull. Però és que, a més, en el cas dels Jordis han afegit que s'ha donat una resposta penal "severa" davant de l'exercici del dret fonamental de reunió i s'ha provocat "un indesitjat efecte de desànim sobre seu".

Per a l’entitat presidida per Jordi Cuixart, els vots particulars d’avui evidencien les "fissures en l’estratègia repressiva de l’Estat" i posen de manifest que no es poden posar límits als drets fonamentals. "La unitat d’Espanya no pot ser utilitzada com un límit a l’hora d’exercir els drets fonamentals”, ha dit Mauri, i ha insistit que "l’independentisme té tot el dret a manifestar-se per demanar l’exercici del dret a l'autodeterminació; no és cap delicte i avui ja ho admeten des de dins del propi Constitucional invocant sentències prèvies del Tribunal Europeu de Drets Humans". 

"Efecte devastador"

Segons ha puntualitzat Mauri, els dos vots particulars del TC "són molt significatius per la claredat i per la contundència". "Alerten que la condemna contra Cuixart pot tenir un efecte devastador contra la qualitat democràtica de l’Estat espanyol i empobreix la democràcia perquè limita els drets fonamentals", ha afegit. En aquest sentit, Mauri ha insistit que "per sobre dels drets fonamentals no hi pot haver la unitat d'Espanya" i ha remarcat que "defensar la independència de Catalunya no pot ser delicte". "Sempre ho hem sostingut i avui també ho avalen els dos vots particulars”, ha sentenciat.

En aquest sentit, Mauri també ha admès que el contingut dels vots particulars reforça clarament el recurs que es presentarà properament davant del Tribunal Europeu de Drets Humans, on tots els presos aniran acudint a mida que el recorregut dels seus recursos dins la jurisprudència espanyola arribi al seu final, com ha estat el cas de Rull i Turull.

Per la seva part, Cuixart ha reivindicat a través d’una piulada la continuïtat del procés: “La societat civil no renunciarem als drets democràtics condemnats pel Suprem”. "Ni un pas enrere i ens veiem a Estrasburg!", ha animat. 

TUIT cuixart