Òmnium Cultural celebrarà el seu 60è aniversari amb un acte de "retrobament de la presó i l'exili" a Elna (Rosselló) divendres 16 de juliol. Així ho ha anunciat el seu president, Jordi Cuixart, en un acte al Palau Robert de Barcelona que ha servit per inaugurar una exposició sobre l'entitat, que just aquest diumenge fa anys.

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras ja han confirmat la seva assistència al que serà el primer acte públic de celebració dels 60 anys d'Òmnium. La voluntat d'Òmnium és que Elna sigui “un retrobament del conjunt del sobiranisme amb la trobada de la majoria de components de la presó i l’exili”, ha afirmat Cuixart.

 

"Tot el que fem és legítim"

El president de l'entitat ha explicat que l’objectiu de la trobada també és el “d’enfortir el sentiment de pertinença col·lectiva amb el convenciment que tot el que hem fet és legítim i com que és legítim també és lícit que ho tornem a fer” i “traçar aquesta estratègia conjunta i compartida que sabem que és imprescindible”. Cuixart ha aprofitat per llançar un nou advertiment a les forces polítiques: “Seguirem pressionant els partits polítics, els d’aquí i els d’allà, perquè escoltin la veu de la ciutadania”.

Òmnium ha inaugurat aquest diumenge al Palau Robert de Barcelona l’exposició sobre els seus 60 anys d’història. La mostra fa un recorregut per les sis dècades d’història de l’entitat i repassa les grans campanyes impulsades per l’entitat, la manifestació del 10-J contra la sentència de l’Estatut i els fets del 9-N, el 20-S i l’1-O i els prop de quatre anys d’empresonament del president d’Òmnium, entre altres esdeveniments  La mostra serà itinerant per tot el Principat.

Repressió

El president d'Òmnium ha recordat que el seu empresonament no ha estat l'única situació de repressió que ha viscut l'entitat, ja que el 1963 el govern franquista va clausurar la seu d'Òmnium -aleshores al Palau Dalmases- i va prohibir les activitats de l'entitat. "Aleshores l'entitat no va estar aturada per la repressió, com tampoc ho ha estat aquests darrers anys, com els fets ho demostren", ha explicat Cuixart tot afirmant que si la repressió "no va poder aleshores amb Òmnium Cultural", l'entitat "reafirma avui el seu compromís per seguir lluitant per l'amnistia, pel dret a l'autodeterminació i la independència de Catalunya". A més, ha tornat a repetir que Òmnium tampoc defallirà "fins a trobar una solució global per als més de 3.000 represaliats i represaliades".

60 anys d'Ómnium Cultural Jordi Cuixart Marcel Mauri OC

Òmnium ha inaugurat una exposició al palau Robert, que serà itinerant per tot el Principat / Font: OC

A la inauguració de l’exposició també hi han assistit els expresidents de l’entitat Josep Millàs, Jordi Porta i Quim Torra, familiars dels fundadors d’Òmnium, membres de les juntes directives nacionals i territorials actuals i antigues, així com representants de les entitats germanes Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià i la Federació Llull, la institució que les agermana i que està presidida per Cuixart. La mostra s’ha inaugurat just el dia del 60è aniversari d’Òmnium i enceta un any d’activitats per commemorar l’efemèride que s’allargaran fins al juliol de l’any vinent. 

Sis dècades després de la seva fundació, Òmnium Cultural és la principal entitat cívico-cultural del país, amb més de 185.000 socis.

 

Imatge principal, Jordi Cuixart i els expresidents d'Òmnium, Jordi Porta, Josep Millàs i Quim Torra / ACN