Òmnium Cultural publica una gran guia que aglutina les eines i els recursos dels Països Catalans per promoure l’activisme lingüístic i fer créixer l’ús social del català. La guia és un recull de recomanacions, projectes i iniciatives de múltiples organitzacions per fer avançar el català en l’àmbit quotidià. Totes les accions s'enfoquen a diversos públics estratègics sobre que actuar per tal de revertir el descens l'ús social de la llengua. Per exemple, la infància, el jovent o els nous parlants. La guia es pot trobar de forma digital i forma part de la campanya Treu la llengua, comparteix el català!.

La guia dona diverses eines que es poden adaptar als interessos de cada activista lingüístic. Es presenta en un format  interactiu i fàcil d’utilitzar, per tal que tothom es pugui convertir en activista pel català. 

Organitzacions, experiències i experts 

A part de la selecció d’accions i recursos d’Òmnium Cultural, la guia també compta amb un recopilatori de les principals organitzacions empresarials, sindicals, educatives i de lleure, institucionals, etc., així com l’experiència individual de moltes persones, com el locutor de ràdio Arnau Molet o l’actriu Carol Muakuku. Les creadores de contingut Bet Molina (@betmolina_), Núria Ribas (@nuriaribass) i Marta Sangrà (@mardellibres) també han col·laborat amb la guia, aportant contingut exclusiu amb consells per tots aquells usuaris que vulguin ser activistes pel català. Experts com Josep Maria Ganyet han aportat recomanacions tècniques sobre la importància d’escollir el català als dispositius i aparells tecnològics.

Petits gestos pel català 

La guia recull accions concretes que es poden dur a terme per conservar l'ús social del català. El ventall és ben ampli: des d’accions per dur a terme amb els companys de feina o en sortir al carrer, a recomanacions de plataformes audiovisuals amb continguts digitals, de televisió i cinema en català o un recull d’editorials, premsa i publicacions, passant per un manual per fer que els dispositius digitals parlin en català. Des d'Òmnium remarquen que aquestes petites accions poden contribuir a l’avenç del català. 

Un dels àmbits prioritaris d'actuació és la infància. En aquest aspecte hi ha diverses accions perquè les famílies, el professorat i els professionals del món del lleure es converteixin en activistes del català a casa, a l’escola, fora l’aula i per revertir la segregació escolar. A més, la guia compta amb una recopilació de recursos perquè a través del joc, la música o les històries es comparteixi la llengua entre els més menuts. 

La Generació Z, el present del català 

Òmnium aposta  per promocionar l’ús de la llengua catalana entre els joves a través d’iniciatives per dur a terme a les xarxes socials, a l’audiovisual o als videojocs. Per això, la guia compta amb experiències de joves creadors de contingut en català a diverses plataformes com TikTok o YouTube.