Si tradicionalment la Casa Reial ja despertava el rebuig de bona part de la societat catalana, després del discurs del 3-O la simpatia per la monarquia ha caigut encara més en picat a Catalunya, fins a situar-se com la institució més mal valorada segons el CEO. Al llarg dels últims dos anys, cada vegada que Felip VI ha trepitjat terres catalanes, ha comprovat en primera persona que no hi és benvingut. Girona ja li ha vetat l'entrada, fa un any i mig el van declarar persona non grata i això ha obligat a moure els premis princesa de Girona a Barcelona. Ara, Òmnium colla l'Ajuntament de Colau perquè segueixi el mateix camí. "Aquest rei imposat pel franquisme no pot tenir cap privilegi", ha sentenciat Marcel Mauri. 

El primer pas de l'entitat ha estat aquest dilluns, coincidint amb la visita del rei a la capital catalana. Des de la falda de Montjuïc, el vicepresident Marcel Mauri ha exigit a l'alcaldessa Ada Colau "que el monarca deixi de tenir cap mena de privilegi a Barcelona, que no se li cedeixi cap edifici públic ni tingui cap espai a la seva lliure disposició". Més específicament demanen que "el Palauet Albèniz deixi de ser residència oficial de la família reial a Barcelona, "és un espai de privilegi que es blinda pels Borbons cada vegada que ho demanen". L'edifici és de titularitat municipal, és a dir, és propietat de l'Ajuntament. El consistori l'ofereix a la corona perquè els monarques s'hi allotgin durant les seves estades a Barcelona. 

De fet, inicialment s'havia valorat que els reis Felip i Letizia i la princesa Leonor passessin les nits de diumenge i dilluns al Palauet, però per motius de seguretat s'ha optat per l'hotel Joan Carlos I, a escassos metres del Palau de Congressos on se celebrarà l'entrega de premis. 

Aquest mateix matí, abans de fer pública la seva demanda, Òmnium ha contactat amb tots els grups municipals sobiranistes, els Comuns, JxCat i ERC, per fer-los la petició formal. Segons Mauri es tracta de "seguir esborrant el rastre de la monarquia", com ja es va fer des de 2015, "amb la retirada del bust de Joan Carles del saló de plens, el canvi de nomenclàtor dels carrers o la reprovació del rei després del discurs del 3-O". 

Acte cultural contra el rei al Palauet Albèniz

En paral·lel a aquesta sol·licitud, Òmnium ha demanat ja un permís a l'Ajuntament per celebrar "un gran acte cultural el 24 de novembre contra els privilegis de la monarquia i pels drets i les llibertats". La festa, segons ha explicat el mateix Marcel Mauri, se celebraria precisament al Palauet Albèniz. 

I és que l'objectiu d'Òmnium va més enllà de vetar la presència del rei a Barcelona i pretén que el Palauet pugui obrir-se a la ciutadania, que ara només es pot visitar els jardins durant el cap de setmana.