Òmnium Cultural ha inaugurat aquest dissabte una nova seu a la Catalunya Nord. Concretament, es troba a l’antiga Casa Camprodon de Perpinyà. La intenció de l'entitat és convertir el nou espai en un punt neuràlgic dels catalans de la Catalunya Nord i  un centre cultural per ampliar la difusió de la llengua i la cohesió social.

La nova casa d'Òmnium a Perpinyà també vol fer front a l’extrema dreta, que actualment governa a la ciutat. “Davant l’avenç de l’extrema dreta a totes les institucions, redoblem el compromís amb la llengua i la cultura com a instruments de cohesió social. I amb la formació i l’organització per enfortir-nos col·lectivament i lluitar pels valors i els drets democràtics”, ha afirmat el president de l’entitat, Xavier Antich, durant el discurs d’inauguració. 

acte inauguracio seu omnium catalunya nord / Omnium Cultural
Fotografia de l'acte d'inauguració de la nova seu d'Òmnium Cultural a la Catalunya Nord / Òmnium Cultural

L'acte d'inauguració hi ha assistit el conseller a l’exili Lluís Puig, el senador Jean Sol, la consellera regional Eliane Jaricky, el vicepresident del Consell Departamental i alcalde d'Elna Nicolas Garcia i membres de la Junta Directiva de l’entitat, entre altres.

La nova seu també acollirà als més de 400 alumnes de català que participen dels cursos intensius que ofereix l'entitat. “Estrènyer els vincles entre territoris de parla catalana és una responsabilitat cultural, però sobretot és una responsabilitat cívica”, ha assenyalat Antich. En aquest sentit, Òmnium també ha volgut expressar el seu suport als ajuntaments de la Catalunya Nord perseguits per l’estat Francès per parlar català als consells municipals: “Tenim una llengua comuna plena de matisos particulars, i patim conjuntament les conseqüències de viure amb uns estats culturalment a la contra, que entenen la seva riquesa com una amenaça permanent”, ha indicat Antich.

Òmnium Cultural Catalunya Nord ha aprofitat la inauguració de la nova seu per renovar la seva junta. Ara, està liderada pel president Guillem Dalmau i la vicepresidenta Montserrat Biosca. Ells encapçalaran un equip format per Guillem Nivet, Jaume Pol, Frederica Moné, Joan-Miquel Forcade, Mercè Bonet, Laura Bertran, Annabel Brunet, Jacint Carrera, Guilem Caux, Bernat Connes, Bernat Cristòfol, Louis Dagues, Marthe Durand, Maria Lopez, Assumpció Montagut, Arnau Pol i Maria Antònia Prost-Soler.

Xavier Antich i Guillem Dalmau
Fotografia de Xavier Antich (president d'Òmnium Cultural) i Guillem Dalmau (president d'Òmnium Cultural Catalunya Nord) / Òmnium Cultural

Amb aquesta nova obertura, Òmnium Cultural vol reivindicar els Països Catalans i la nació completa com a marc estratègic. En aquest sentit, Òmnium treballa per desplegar la línia Joan Fuster d’enfortiment nacional, a través d’Òmnium Catalunya Nord, la presència d’Òmnium a l’Alguer i amb l’enfortiment de relacions i projectes amb Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear en el marc de la Federació Llull.