Òmnium Cultural ha continuat amb la seva activitat ordinària aquest 12 d'octubre. En un comunicat l'entitat ha remarcat que no tenen res a celebrar en aquest dia de la Hispanitat. Tant és així, que Òmnium ha reunit a tots els seus quadres territorials en una jornada de treball enfocada a "enfortir els eixos d'acció de l'organització i la lluita antifeixista". Xavier Antich, president de l'organització, ha remarcat en el seu discurs en l'obertura de les jornades: "No hem vingut a passar l’estona, hem vingut a picar pedra per la llibertat del país". Òmnium ha aplegat a Vilafranca del Penedès més de 270 càrrecs directius, juntes territorials i Junta Nacional de l'entitat. 

A la jornada, anomenada Construir comunitat per plantar cara als discursos d’odi, s'ha treballat en la necessitat de generar un nou marc estratègic que enforteixi el moviment independentista, també s’han abordat eixos imprescindibles de l’organització com la lluita antifeixista, la resposta a l’auge de l’extrema dreta i al totalitarisme. 

A més, l'organització també s'enfoca en treballar per l'obertura d'un nou cicle política. Així ho ha explicat el seu president: "A Òmnium ho tenim clar: no pararem de treballar per obrir un nou cicle polític, per crear les condicions que permetin impulsar i reteixir el moviment independentista i per consensuar els acords estratègics necessaris per avançar cap a l’autodeterminació". Monica Terribas, vicepresidenta de l'entitat, ha afegit: "Això implica trobar noves maneres de treballar, incorporar noves sensibilitats i articular la presència de noves veus en el debat estratègic". 

El 12-O, 12 anys sent laborable

En un comunicat, Òmnium ha recordat que fa 12 anys que aquesta data és laborable per l'entitat, la qual vol denunciar que es tracta d'una festivitat que commemora un genocidi imperialista per part del Regne d’Espanya. També remarquen que no tenen raons per celebrar una festa nacional d'un Estat que "vulnera els drets i llibertats fonamentals i obvia i reprimeix els anhels de democràcia i llibertat d’una part molt important de la ciutadania". Així doncs, des del 2012 que el 12 d'octubre no és cap data festiva a Òmnium.