Amb la cultura. Així és com Òmnium Cultural ha respòs els atacs del govern espanyol contra els drets i les llibertats. A Santa Perpètua de la Mogoda, el poble natal de Jordi Cuixart, i en el dia del seu aniversari, avui en fa 43, l'entitat que presideix, li ha volgut retre un homenatge que s'ha convertit en un clam de rebuig a la repressió. Durant l'acte, el portaveu d'Òmnium Marcel Mauri ha afirmat que l'estat espanyol cada cop està "més arraconat" i "perdut" i que no sap "com aturar un moviment absolutament pacífic". Davant d'això, ha dit, "la ciutadania està dempeus i reclama la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats i de totes les persones que arreu pateixen la repressió injusta".

homenatge jordi cuixart òmnium

Per a Mauri, "Cultura contra la repressió", que és el lema de la jornada d'avui, és un exemple clar de com respon als atacs la societat catalana. "Aquells que només entenen la repressió els responem amb cultura i amb més ganes de construir un país més lliure on les llibertats i la cultura no estiguin en perill. La cultura ha de ser un pilar fonamental per recuperar els drets que ens volen arrencar”, ha manifestat.

Cuixart: "Ens voldrien callats i atemorits"

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat a Soto del Real des de fa mig any, ha estat present en l'acte a través de la lectura d'una carta escrita per ell mateix on ha insistit en vèncer la por i no caure en l'autocensura: "Ens voldrien callats i atemorits i hem de respondre que no", ha dit. "Cada dia d’alcen més veus als Països Catalans i al conjunt de l’estat que denuncien l’intent d’homogeneïtzació del pensament i aquesta és una lluita compartida que us emplaço a ser-ne part activa”.

A la carta Cuixart explica que s'està patint "un atac sense precedents als Drets Fonamentals i a la llibertat d’expressió" i que un dels millors instruments per recuperar aquestes llibertats "ha estat i segueix essent la Cultura”.

homenatge jordi cuixart òmnium

En el text, llegit per representants de diverses entitats de Santa Perpètua de la Mogoda, Cuixart advoca per no renunciar "mai a ser feliços, a viure la vida amb plenitud, amb la joia del pensar i anhelar un futur millor i més just per tothom". El líder d'Òmnium també ha tingut paraules de record pels seu pares del qui ha dit que ha "après la lliçó més important de la vida: intentar ser sempre bona persona. Us estimo infinit.", ha conclòs. 

Milers de persones assisteixen a l'homenatge

El parc de la Ribera de Santa Perpètua de Mogoda ha quedat petit davant dels milers de persones que s'hi han aplegat per viure in situ l'homenatge a Jordi Cuixart. Músics, actors, poetes, entitats i ciutadans anònims han participat de la jornada "Cultura contra la repressió", una marató de 9 hores intenses a favor de les llibertats. 

A l'acte hi ha participat Txarango, Lluís Llach, Gossos, Gerard Quintana, Animal, Gemma Humet, Cesk Freixas i Marina Rossell entre d'altres. La cantautora li ha cantat 'Per molts anys' a Jordi Cuixart: