La negativa de la fiscalia a acceptar la suspensió de la pena de presó contra el líder d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha malbaratat la darrera oportunitat de què disposava el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per "corregir la vulneració de drets abans d'anar als tribunals europeus", segons Òmnium Cultural.

L'entitat subratlla que la fiscalia ha adoptat aquesta decisió ignorant les crides d'Amnistia Internacional i dels principals organismes internacionals de drets humans.

També el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha recordat a través d'una piulada que Sánchez va dir que "la fiscalia depenia d'ell" i ha denunciat que és aquesta mateixa fiscalia qui s'oposa a la llibertat de Cuixart i la resta de presos polítics.

En la mateixa línia s'ha manifestat el mateix Cuixart, que ha acusat la fiscalia de negligir la seva funció i a l'Estat espanyol d'estar sord davant la comunitat internacional. A més ha afegit que seguirà defensant la "lluita democràtica per l'autodeterminació" i pel dret a una vida digna. 

Per altra part, la Fiscalia defensa que Cuixart no ha de sortir de la presó mentre el TC resol el recurs d'empara contra la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O. En l'escrit, el fiscal Alfredo Ramos Sánchez argumenta que la pena de presó de Cuixart és de 9 anys, superior als 5 anys que, segons diu, és la "frontera" de la gravetat de la pena.

I afegeix que el TC no suspèn, per regla general, penes superiors a 5 anys. De fet, segons el fiscal, la regla general que estableix la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC) és que el recurs d'empara no suspèn els efectes de la sentència.