Missatge d'optimisme d'Òmnium Cultural després que el Consell d'Afers Generals de la UE hagi decidit suspendre la votació de l'oficialització del català, euskera i gallec a les institucions europees. El seu president, Xavier Antich, ha assegurat que l'oficialitat del català a la Unió Europea és "un reconeixement just i necessari" i ha advertit que "avui no acaba res" malgrat que s'ha ajornat l'aprovació d'aquesta mesura a la reunió d'aquest dimarts del Consell d'Afers Generals de la UE. En un missatge a X, Antich ha recordat que "fa dècades que la societat catalana lluita per l'oficialitat del català a la UE". "Continuarem treballant, amb la perseverança de sempre, pels drets lingüístics de més de 10 milions de catalanoparlants", ha afegit Xavier Antich.

Crítiques focalitzades al PP i Feijóo

Almenys deu països han demanat a Espanya que retirés la petició perquè el català, el basc i el gallec siguin llengües de ple dret a les institucions comunitàries. Alguns estats membres han considerat prematur prendre una decisió en la reunió d'aquest dimarts després dels dubtes de països com Finlàndia, Àustria i Itàlia de darrera hora. El PP va reconèixer dilluns que havia contactat amb governs conservadors d'Europa per impedir que la votació prosperés i el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha assegurat que aquesta maniobra "inhabilita per a governar Espanya" el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo.

De fet, totes les crítiques han anat focalitzades als populars per les seves maniobres amb els populars europeus per evitar l'oficialització del català. Des del president de la Generalitat, Salvador Illa, al líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, passant per ERC, els Comuns i la CUP, tots ells han criticat la posició dels populars, que ha pressionat governs com el de Finlàndia, Alemanya o Itàlia per evitar que donessin suport a un dels punts de l'acord entre el PSOE i Junts per Catalunya que va permetre constituir la Mesa del Congrés el novembre del 2023. Amb tot, el govern espanyol ha subratllat que continuaran treballant amb els països que tenen dubtes legals i econòmics de l'oficialitat dels tres idiomes a la Unió Europea. 

Plataforma per la Llengua acusa el PP de "treballar contra la llengua catalana"

En la mateixa línia, Plataforma per la Llengua ha carregat contra el Partit Popular per bloquejar l'oficialitat del català a la UE. "Treballa obertament contra la llengua catalana i en contra dels drets lingüístics de la ciutadania", ha afirmat el responsable de la campanya sobre l'oficialitat del català de l'entitat, Pol Cruz-Corominas, en declaracions a l'ACN. Malgrat tot, l'organització diu que està "disposada a esperar" si el resultat final al Consell ha d'acabar sent l'oficialitat. "Per nosaltres la lluita continua, continuarem fent campanya i dient al govern espanyol que pot pagar aquest preu", ha afegit. En aquest sentit, Cruz-Corominas s'ha mostrat esperançat perquè "ara són menys" els països que es mostren reticents sobre la proposta. Encara hi ha una desena d'estats que continuen presentant dubtes sobre el canvi en el règim lingüístic de la UE.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!