Òmnium Cultural ha fet una crida a la ciutadania a tornar-se a concentrar divendres que ve entre les 18:00 i les 19:00 hores a la Gran Via amb Rambla de Catalunya, a prop d'on hi ha la Conselleria d'Economia de la Generalitat. L'Assemblea Nacional Catalana ha donat suport a la iniciativa.

A l'acte "Veus pels drets i les llibertats" hi participaran personalitats del món cultural, polític, social i familiars dels presos polítics, que recordaran els dos anys del 20-S.

La mobilització pretén "reivindicar" els drets vulnerats dels presos i exiliats. 

El 20 de setembre del 2017 van tenir lloc diverses detencions de membres del Govern relacionats amb l'organització de l'1-O i els agents de la Guàrdia Civil van entrar a la seu del departament d'Economia a la Rambla de Catalunya.

Des que es va tenir coneixement de l'entrada de la Guàrdia Civil en diverses seus de la Generalitat, milers de persones s'hi van anar concentrant en suport del Govern i en defensa del referèndum de l'u d'octubre. 

El lloc on s'hi van concentrar més ciutadans va ser precisament Rambla de Catalunya, davant de la Conselleria d'Economia. Segons la Guàrdia Urbana de Barcelona s'hi van aplegar 40.000 persones.

Des de llavors al líder d'Òmnium, Jordi Cuixart, i el llavors president de l'ANC, Jordi Sànchez, se'ls responsabilitza d'intentar obstaculitzar l'actuació judicial, l'origen del seu processament. 

Dos anys de protesta

El 20 de setembre del 2018, un dijous, milers de persones es van aplegar seguint la crida de l'ANC i Òmnium Cultural a la Conselleria d'Economia per recordar el primer aniversari de la protesta, que va portar a la presó Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

A l'acte, que es va anomenar Hi vam ser i hi tornarem a ser. No ens aturarem!, els organitzadors van voler que el protagonisme fos per als dos líders sobiranistes i dues grans pancartes grogues amb les fotos de Cuixart i Sànchez van presidir el punt central de la manifestació. 

En els parlaments hi van intervenir el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent, així com la resta de consellers. També van prendre la paraula la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri.