Òmnium dispara contra el jutge "indecent" Manuel García-Castellón. El president de l'entitat, Xavier Antich, ha arremès contra un Poder Judicial "podrit de soca-rel" per la seva "obsessió malaltissa" i les seves "fantasies inventades" contra l'independentisme amb les acusacions de terrorisme. En aquesta línia, Antich ha apuntat que García-Castellón "insulta" el país "acusant de terrorisme un poble que tristament n'ha patit les conseqüències". Davant d'aquesta "sortida en tromba" del Poder Judicial, el dirigent de l'entitat cultural ha avisat —en el marc de l'Assemblea General Ordinària d'Òmnium celebrada aquest dissabte al Big C de Barcelona i que ha servit per fer balanç de l'equador del mandat de l'actual Junta— que ho tornaran a fer: "No han entès res, poden acusar 11 persones, però Tsunami vam ser tots. I si encara [García-Castellón] no ho té clar, ja li diem ara: tornarem a fer el que vam fer, i tants cops com calgui! No és terrorisme, se'n diu dret de protesta, i és un dret fonamental inalienable!".

A parer d'Antich, el problema no el té l'independentisme, sinó el Poder Judicial: "Poden inventar-se les fantasies que vulguin, però el ridícul internacional que estan fent ja és, a hores d'ara, monumental". "Ens tindran de cara, no ens fan por ni ens callaran. No hem deixat de preparar-nos per tornar-ho a fer, com vam fer l'octubre del 17 i la tardor del 19, i per ser encara més forts i per fer-ho millor". En aquest sentit, el president d'Òmnium Cultural ha volgut traslladar el seu suport als 11 investigats de Tsunami Democràtic, entre els quals, el president a l'exili, Carles Puigdemont, o la secretària general d'ERC, Marta Rovira: "Són la nostra gent".

Xavier Antich també s'ha regirat contra el jutge García-Castellón —un magistrat que ha "impedit investigar la corrupció del PP i del Borbó"— per haver imputat per terrorisme l'actual directiu de l'entitat per a temes estratègics, Oleguer Serra: "Acusar-lo de terrorisme és acusar Òmnium de terrorisme". De fet, Antich ha fet al·lusió a una interlocutòria del 29 de gener, on indica que García-Castellón "ja s'ha atrevit a assenyalar Òmnium Cultural en la seva causa per terrorisme": "Què s'ha cregut? Ni la dictadura franquista, que va il·legalitzar Òmnium, va poder acabar amb nosaltres. Ni tancant a la presó Jordi Cuixart van poder acabar amb nosaltres! Què es pensa, que pot atrevir-se a dir que els 180.000 socis som terroristes? No ho permetrem!".

Assemblea d'Òmnium Cultural Xavier Antich / Foto: Irene VIlà Capafons
Primera fila dels assistents a l'Assemblea General d'Òmnium / Foto: Irene Vilà.

Una amnistia que posa el conflicte polític "al cor de l'Estat"

El dirigent de l'entitat cultural ha assenyalat que tot plegat es contextualitza en un "entorn hostil" en què l'Estat ha utilitzat "totes les eines de la repressió, les il·legals i les legals" a l'hora d'abordar el conflicte polític. Per això, Xavier Antich ha fet al·lusió a la llei d'amnistia, que s'ha mostrat "convençut" que tirarà endavant: "És una victòria política del moviment, de la societat civil i dels partits polítics perquè el conflicte polític és en el cor de l'Estat: són el poder executiu i legislatiu els qui estan esmenant el poder judicial, un poder que és l'avantguarda de la repressió i que només treballa per erosionar els principis més elementals d'un sistema democràtic".

Amb tot, Antich ha cridat a "no ser ingenus" i ha afirmat que l'amnistia "no acabarà amb la repressió": "No ens persegueixen només pel que hem fet, ens persegueixen pel que saben que farem. Perquè ho farem, i ho saben. I per això la repressió continuarà". En aquest sentit, el president d'Òmnium ha instat a treballar per l'estat propi: "Ens continuarem defensant de la repressió i continuarem treballant per sortir d'aquest estat incompatible amb els principis democràtics d'un estat de dret modern". Antich ha propugnat el "treball per la construcció nacional" i ha traçat els ingredients d'aquest projecte: "El país al que aspirem volem construir-lo amb els catalans i catalanes que hi viuen, sense exclusió, és igual on han nascut, d'on siguin els seus pares o la llengua que parlin a casa". Per això, ha situat Òmnium com un espai que cercarà "un sol poble unit en la seva diversitat". Fent referència a la cohesió social, Xavier Antich ha situat la llengua catalana com "el principal instrument que ha de permetre incrementar el sentiment de pertinença al país".

Assemblea d'Òmnium Cultural Xavier Antich / Foto: Irene VIlà Capafons
Xavier Antich, acompanyat de la resta de la Junta Directiva de l'entitat / Foto: Irene Vilà.

Canvis als estatuts: vot als 16 i ampliació de la Junta

En l'Assemblea General Ordinària de l'entitat cultural —en celebra dues al llarg de l'any—, els socis han aprovat canvis en els estatuts. Destaca el fet que s'avança el dret a vot als socis majors de 16 anys. Fins ara, només tenien aquesta potestat els majors de 18. En paral·lel, es fa un "reforç" del vot electrònic per "incentivar la participació" dels socis. D'altra banda, s'inclou la possibilitat d'ampliar la Junta Directiva d'Òmnium: ara com ara, està formada per 24 membres i, amb aquesta modificació, es podria arribar fins a 30.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!