Òmnium Cultural atribueix la negativa del Tribunal Suprem a deixar en llibertat el president de l’entitat, Jordi Cuixart, al descrèdit acumulat per la justícia espanyola a Europa després dels revessos dels tribunals belgues i alemanys.

La defensa del president d’Òmnium recorda que, que en el supòsit que Cuixart intentés fugir del país —un dels arguments que el magistrat Manuel Marchena utilitza en la interlocutòria per no revocar la presó preventiva—, té a la seva disposició euroordres i altres instruments de cooperació entre els estats membres per reclamar-ne l’extradició.

Segons Cuixart, amb aquesta interlocutòria “l’Estat espanyol torna a quedar retratat”: “Ja desconfien fins i tot dels seus socis europeus perquè saben que les acusacions que ens imputen no s’aguanten per enlloc”.

D’altra banda, Òmnium considera un "greuge" i una "irresponsabilitat" basar les decisions judicials que afecten el president d’Òmnium en tercers. “És principi fonamental del dret jutjar una persona per allò que ha comès”, diu Cuixart, “i ara mateix el Suprem diu que no ens deixa en llibertat per les accions que fan o deixen de fer terceres persones”.

En efecte, segons la interlocutòria signada per Marchena, l’existència d’"estructures de poder" i líders polítics a l’exili serviria per donar cobertura als presos polítics en una eventual fugida.