Les constants discrepàncies entre el Govern amb la taula de diàleg han desembocat en una crisi interna quan Junts s'ha negat participar en la reunió amb l'Executiu espanyol, després que el president Pere Aragonès rebutges  els seus representants a la taula, ja que la majoria no formaven part del Govern. Tot plegat ha fet saltar les alarmes en el moviment independentista.  El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha advertit aquest dimecres que l'independentisme "segueix dividit sense saber quin és el rumb que ha de prendre".

Mauri ha reclamat a les formacions independentistes "unitat" i una "estratègia treballada i consensuada". Pel vicepresident d'Òmnium el consens ha de ser la base per "avançar conjuntament cap al futur del país". L'estratègia conjunta que exigeix  "s'ha de materialitzar en acció política", segons Mauri.

 

Judicialització constant

El vicepresident d'Òmnium ha fet aquestes declaracions a les portes del Palau de Justícia de Barcelona, seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on ha acudit per acompanyar l'anterior Mesa del Parlament a declarar per un suposat delicte de desobediència. També hi han assistit altres entitats com l'ANC i partits com Esquerra, Junts i la CUP. 

Mauri ha aprofitat aquest escenari per recordar les conseqüències d'una actuació independentista no coordinada. "Mentre seguim amb la incapacitat de traçar una estratègia conjunta i veiem que no hi ha una unitat que permeti avançar, l'Estat espanyol ho té molt clar i segueix portant la dissidència política davant els tribunals", ha assenyalat.

Assenyalant que l'Estat persegueix "la dissidència política" Mauri ha afirmat: "A l'Estat espanyol pots acabar davant dels jutjats pel simple fet de parlar d'obvietats, com que la monarquia és profundament corrupta o que Catalunya té dret a l'autodeterminació".

Una visió compartida 

Òmnium no és l'única entitat independentista que considera que el moviment sobiranista està dividit i paralitzat. L'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) ha compartit aquest posicionament. La seva presidenta, Elisenda Paluzie, ha carregat contra la taula de diàleg, la qual ha considerat que es pot convertir en un element que generi "distracció i divisió" quan "el clam massiu dels carrers és el d'independència".

 "Ens preocupa de què es parlarà a la taula de diàleg, què se servirà, quant de temps durarà aquest diàleg de sords si uns parlen d'autodeterminació i els altres porten cacauets", ha lamentat Paluzie, qui també ha declarat des de les portes del TSJC, on ha fet esment a la repressió constant a què s'enfronta el moviment independentista. 

 

 

Imatge principal: El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, en una roda de premsa conjuntament amb l'ANC i l'AMI / Sergi Alcàzar