L'advocat suís de Jordi Cuixart i Anna Gabriel, Olivier Peter, avisa que el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg "no resoldrà el conflicte" si el cas de l'1-O acaba en aquesta instància judicial. "No podem esperar fins al 2024 o 2025", diu el lletrat en una entrevista a l'ACN des de Ginebra. Peter defensa que el seu client només serà alliberat gràcies "a la mobilització popular" i no pas per "cap tribunal estranger". Tanmateix, avisa que "una condemna a Cuixart a Espanya significaria una condemna d'Estrasburg a Espanya". Preguntat pel judici de l'1-O en curs a Madrid, el lletrat expert en drets humans assegura que l'Estat espanyol "està pagant el preu de la imatge" portant "líders socials a un tribunal d'excepció". Així, Peter acusa les autoritats espanyoles d'utilitzar "una disfressa jurídica per justificar una decisió política".

Per al jurista suís, el fet que dos líders socials com Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estiguin en el mateix judici que els altres polítics independentistes "és la prova que hi ha una voluntat política de criminalitzar la direcció del moviment polític i social a favor del dret a l'autodeterminació". D'altra banda, recrimina la presència indirecta del PP i el PSOE a través de la fiscalia i l'advocacia de l'Estat, a més a més de l'acusació popular de Vox en aquest cas. "La foto és molt clara", afirma.

Ara bé, Peter creu que la presència de Sànchez i Cuixart en aquest judici ha "facilitat que la comunitat internacional prengui posició". "És una palanca per obrir l'opinió pública internacional i denunciar la situació", diu.

La violència de l'1-O

Peter afirma que "coincideix" amb l'exdelegat del govern espanyol Enric Millo i el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos que l'1-O "hi va haver violència", però diu que la va "exercir la policia" de l'Estat. En aquest sentit, l'advocat suís assegura que quan expliquen la situació a l'estranger "tots saben d'on va venir la violència" l'1-O. "Repetir una mentida mil cops no la converteix en realitat", remarca. Sobre Pérez de los Cobos, l'advocat expert en dret internacional recorda que va ser investigat per tortures i que l'ONU va condemnar Espanya per no haver-ho indagat.

La manifestació a Economia

Segons Peter, el dia de la concentració davant del Departament d'Economia a la secretària judicial "se li van proposar dues o tres maneres diferents per sortir", però "ella no va voler". L'advocat admet que la funcionària "hagués pogut tenir un cert bloqueig", però sosté que "el fet que subjectivament una persona tingui por no implica que objectivament hi hagi violència". "Es pot tancar a la presó un líder social pacífic 17 anys perquè una persona hagi tingut por de travessar una manifestació massiva?", es pregunta. Per a ell, "en un estat democràtic" això "no s'hauria ni de portar a judici".

Dificultats en el judici

De cara a la fase documental, Peter creu que la "simple imatge i discurs" de Cuixart el 20-D dient que qui actués de manera violenta a la manifestació seria expulsat "és suficient per pronunciar la seva absolució" dels càrrecs de rebel·lió i sedició i mostrar "que no tenia cap intenció violenta". Ara bé, el jurista lamenta que hagi de ser la defensa l'encarregada de "desmuntar el relat" de l'acusació. "En un judici just és l'acusació que ha de provar la realitat del seu relat i no la defensa", rebla. A més, assegura que "la violència està assumida" en "els arguments judicials de l'Estat espanyol".

Mobilització permanent

Amb tot, Peter encara manté "l'esperança que una mobilització popular suficient a Catalunya". Amb això i si la comunitat internacional té "coratge i valentia de dir el que pensa", el poder judicial "podria considerar que el preu d'unes condemnes seria massa car i aplicar el dret internacional per absoldre Cuixart". "Seria un missatge que els drets fonamentals són respectats a Espanya", afirma. Peter creu que el seu client està afrontant el judici "d'una manera molt honorable" perquè "no està pensant en el seu propi cas". "Hi fa front sabent que té una responsabilitat col·lectiva i que està lluitant pels drets fonamentals de tots i totes", afirma.

Sobre la seva declaració, l'advocat suís assegura que és "el primer cop" que veu un acusat que s'enfronta a 17 anys de presó recitant "una poesia de resistència" en el seu al·legat al tribunal. "Quan veig Cuixart recitar una poesia al Suprem em fa pensar en les poesies del moviment antifeixista", diu.

La sensibilitat d'Europa

Sobre la posició de les institucions i governs de la UE respecte a la crisi catalana i el judici, Peter creu que no s'expressen per "raons diplomàtiques", però afirma que "són completament conscients que el procés a Madrid és una absurditat i una barbàrie judicial". "Hi ha una diferència entre el que Europa diu i el que Europa pensa", diu. Tanmateix, considera que "moltes persones" a Europa "no mesuren la gravetat de la situació perquè la informació no els arriba prou". "Hi ha gent important que no sap res de l'existència de polítics i defensors de drets humans empresonats a Espanya", assegura.