De curiositats polítiques n'hi ha moltes. Aquesta és tan sols una més. En un racó de Galícia s'hi alça el municipi d'Oleiros, el qual és un dels més rics de tot l'Estat. L'any passat, aquesta població d'uns 35.000 habitants va situar-se dintre de les 25 ciutats més adinerades del país, i va encapçalar els rànquings a la comunitat autònoma. Segons l'Institut Nacional d'Estadística, Oleiros té una renda per càpita de 16.447 euros, una de les xifres més altes de tot l'Estat.

Doncs bé, malgrat la bona fortuna econòmica dels seus habitants, els resultats electorals no semblen acompanyar les expectatives. I és que, en canvi de guanyar-hi la dreta, aquí fa gairebé quatre dècades que s'hi imposa còmodament un candidat d'esquerres. Es tracta de l'alcalde Ángel García Seoane, al poder des del 1985 --excepte set anys durant els quals va estar inhabilitat--, i autodeclarat comunista i republicà. Ha estat afiliat al Partit Comunista d'Espanya, i va participar activament a la resistència antifranquista, organitzant amb només 17 anys una vaga a la fàbrica on treballava. Ja com a alcalde, va dedicar-se a mantenir el seu activisme antiimperialista, buscant inversions per a Cuba després de la caiguda del mur de Berlín, denunciant el bloqueig comercial contra Líbia, protestant contra la guerra d'Iraq, i denunciant els crims de guerra d'Israel envers la població palestina.

Una manera de pensar que també ha portat a Oleiros. Admirador de la revolució cubana, Ángel García Seoane va fer Fidel Castro regidor honorari del poble; ha instal·lat una estàtua del Che Guevara a una plaça; ha canviat el nom de carrers per recordar personatges d'ideologia progressista com Salvador Allende, Gandhi, Nelson Mandela, Dolores Ibárruri i Emiliano Zapata. Però també amb polítiques concretes, com ara convertint Oleiros en un dels municipis amb l'índex més alt de parcs i espais públics per habitant, una xarxa de deu biblioteques públiques, 15 centres socials i culturals, tres auditoris públics i la xifra més alta d'habitatges de promoció pública. I és que l'alcalde ha apostat clarament per les inversions municipals, cosa que els veïns han reconegut repetidament a les urnes.

Ho han tornat a fer aquest diumenge, a les eleccions municipals. Ángel García Seoane s'ha emportat novament la majoria absoluta amb 13 regidors dels 21 en joc per a la seva formació Alternativa dos Veciños, molt per davant del PP, principal partit de l'oposició i que s'ha hagut de conformar amb 5 representants. El PSOE i el BNG han tancat la llista de formacions amb representació al consistori. I l'alcalde ja sap que té quatre anys més per mantenir Oleiros com al seu particular baluard gallec contra el capitalisme.