Dirigents dels partits unionistes estan fent una ofensiva per intentar frenar la investidura del president en funcions, Carles Puigdemont, i intentar passar pàgina d'aquesta manera al procés. Les declaracions estan pujant de to a mesura que s'acosta la constitució del nou Parlament, prevista per dimecres.

Federalistes d'Esquerres ha exigit aquest diumenge a Puigdemont que "deixi de segrestar" la Generalitat i considera que ha de posar-se a disposició de la justícia i "permetre que Catalunya recuperi l'autogovern". En un comunicat, ha titllat l'actitud de Pugidemont de "motiu de vergonya" i ha assegurat que a Catalunya hi ha una majoria, que inclou alguns independentistes, que està d'acord que Puigdemont "hauria de deixar de fer el paper d'un trist pallasso a Flandes, posar-se a la disposició de la justícia i deixar que Catalunya recuperi el funcionament normal del seu autogovern".

El vicesecretari de política autonòmica i local del PP, Javier Arenas, s'ha expressat en una línia semblant quan ha dit que el candidat de JuntsXCat no és "un candidat, és un esperpent" i ha negat que pugui governar Catalunya "per telèfon". En termes similars s'ha expressat el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, que ha titllat Puigdemont de "zombi".

Per la seva banda, la líder de Ciutadans a Barcelona, Carina Mejías, ha demanat a Puigdemont que "deixi de fer el ridícul internacional intentant governar Catalunya des de Brussel·les i per Skype". Ho ha fet abans de la celebració dels Tres Tombs a les festes del barri de Sant Antoni. 

La popular Andrea Levy també s'ha adreçat al president de la Generalitat en funcions dient-li que "no acceptaran cap broma", ja que considera que una investidura "telemàtica" és més pròpia d'una "ciberdemocràcia" que d'una "Catalunya real".

Finalment, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va dir en un acte aquest dissabte que "a Catalunya ha d'obrir-se una legislatura constitucional, cosa que implica que no pot estar liderada per un president inconstitucional".