El Partit Popular (PP) es planteja seguir els passos de la Comissió Europea per endurir el delicte de malversació i, a la vegada, recuperar la sedició i tipificar com a delicte un referèndum com el de l’1 d’octubre. Aquesta és la proposta que ha llençat aquest dilluns el portaveu de campanya del PP, Borja Sémper, després de la reunió del comitè de direcció, on ha anunciat que el seu grup parlamentari registrarà una proposició de llei al Congrés dels Diputats per posar fil a l’agulla a una reforma del Codi Penal, en la línia del que marca Europa. “Creiem que és bo perquè reforça la nostra democràcia i les nostres institucions”, ha remarcat Sémper des de Madrid.

“Tornarem a tipificar el delicte de referèndum i el de sedició, igual que deia que faria Pedro Sánchez fa uns anys abans de necessitar els independentistes”, ha afirmat el portaveu popular fent referència a la campanya electoral de les eleccions de novembre de 2019, en què el president espanyol es va comprometre a perseguir a través del marc penal “el referèndum il·legal” com el de l’1 d’octubre i a portar Carles Puigdemont als jutjats espanyols després de l’exili a Waterloo (Bèlgica). I el PP recupera sempre que pot l’hemeroteca per recordar aquestes promeses electorals. Per a Sémper, són propostes que “reforcen la nostra democràcia, protegeixen les nostres institucions (...) perquè vivim en un món en el qual els populismes de tot ordre i condició volen assaltar les institucions i menyscabar la nostra convivència”.

Amb aquest moviment, el PP vol incloure aquestes dues idees en la reforma del delicte de malversació que està motivant la Comissió Europea, que busca endurir les penes vinculades amb la corrupció. En aquest sentit, Brussel·les té a sobre de la taula dels Estats membre un document per intensificar la lluita contra la corrupció, de manera que aquests delictes s’harmonitzin al club comunitari i s’estableixin unes penes màximes d’obligat compliment en tots els països europeus.

En aquest punt, el PP interpreta que el pla europeu xoca de ple amb la reforma del Codi Penal pactada entre el PSOE i ERC i que, al marge d’eliminar el delicte de sedició i substituir-lo pel de desordres públics agreujats, va modificar el de malversació reduint les penes de presó en alguns supòsits, com quan s’acreditava que no hi havia lucre personal. “S’han rebaixat els delictes de malversació per beneficiar els socis independentistes parlamentaris de Sánchez, que a més són independentistes. Això va en la línia contrària de l’esperit del que farà Europa”, ha manifestat Sémper, que ha demanat al PSOE “que s’avanci i que torni a endurir el delicte de malversació”.

A més, l’equip de Feijóo veu vasos comunicants entre aquesta reforma i la del només sí és sí i, per això, ha allargat la mà a Sánchez, a qui ha reclamat que impulsin la reforma penal plegats. “Oferim a Sánchez l’oportunitat de fer-ho ara junts, i si no, ho farem després sols. S’ha de solucionar aquest desgavell”, ha reiterat Sémper, tal com va fer fa uns dies el mateix Feijóo després de saber que Europa estava instigant aquesta reforma.