Les entitats espanyolistes Convivencia Cívica Catalana y Hablamos Español ja han reaccionat a l'escàndol de la infermera catalanòfoba de l'Hospital Vall d'Hebron. I ho han fet tot interposant un recurs contenciós administratiu contra l'Institut Català de la Salut per "l'abusiu requisit del català", en referència a l'obligatorietat de tenir el nivell C1 de català per poder optar a una plaça pública com a professional sanitari a Catalunya. 

Segons expliquen en un comunicat conjunt, representen 42 professionals de la salut en actiu que "han demostrat la seva plena capacitat per desenvolupar la seva tasca, i que ara es troben amb una injusta i arbitrària barrera idiomàtica per poder estabilitzar la seva plaça".

Doncs bé, les entitats denunciants, d'acord amb els professionals que representen, argumenten que l'exigència del C1 de català "és desproporcionada i està totalment injustificada". Així, entenen que exigir el C1 de català al personal sanitari que vol opositar a Catalunya és “contrari al dret a la igualtat en l'accés a la funció pública". 

A més, asseguren que amb l'obligatorietat del C1 s'està "imposant un requisit per participar en les convocatòries que impedeix que qualsevol ciutadà espanyol que no hagi estudiat a Catalunya i que no tingui el nivell de coneixement de català exigit, desmesurat per a les funcions a exercir, pugui participar en el procés selectiu".

Davant d'aquesta situació, lamenten que "tots els empleats demandants que actualment presten els seus serveis i que no disposen del nivell de català exigit, no podran participar en la convocatòria i no podran adquirir la condició de fixos, malgrat que molts porten sent interins més de 10 anys". I acusen la Generalitat de Catalunya d'"imposar una diferència de tracte entre espanyols per motiu de llengua" que, a parer seu, vulnera l'article 14 de la Constitució espanyola.

Finalment, expliquen que entre els 42 professionals "hi ha cirurgians, personal de manteniment, infermeres, auxiliars, metges, zeladors, tècnics i biòlegs. Actualment, exerceixen la seva tasca a Can Ruti, Vall d'Hebron, Bellvitge i en Centres de Salut".

Salut obre un expedient a la infermera catalanòfoba del Vall d'Hebron

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat a través de Twitter que el Departament Salut obrirà un expedient a la infermera catalanòfoba de l'Hospital Vall d'Hebron que ha publicat un vídeo a les xarxes socials, en horari laboral, criticant sense educació l'exigència del C1. "Declaracions com aquestes són intolerables en una servidora pública. Des del centre fins al departament arribarem fins al fons de la qüestió. Obrim un expedient. El sistema sanitari ha de garantir l’atenció en la llengua pròpia de Catalunya, en això treballem cada dia", ha afirmat el conseller. 

 

L'expedientada és Begoña Suárez, una infermera del Vall d'Hebron que es queixa de l'exigència d'haver de tenir el C1 de català per poder presentar-se a les oposicions d'infermeria a Catalunya. Un vídeo que ha aixecat molta polseguera a les xarxes socials. Suárez, és la noia del mig i és de Cadis. En el vídeo apareix acompanyada d'una altra infermera andalusa i d'una basca.