La plataforma Impulso Ciudadano, una organització civil que defensa "els drets constitucionals de tots els ciutadans", ha demanat anul·lar la moció aprovada aquest dijous per l'Ajuntament de Girona que "trenca lligams" amb la monarquia i declara Girona "ciutat republicana". L'associació espanyolista ha enviat una carta a la delegació del govern espanyol a Catalunya reclamant que s'anul·li aquest acord i, en cas que no sigui possible, que ordeni la impugnació d'aquesta moció davant la jurisdicció contenciosa-administrativa. 

Impulso Ciudadano, que en la campanya electoral de les eleccions generals 2023 ha demanat retirar les estelades col·locades en diferents places públiques de Catalunya, s'ha presentat en la missiva com una entitat que té com a "fins estatutaris, entre d'altres, defensar els drets humans i les llibertats fonamentals, així com els valors continguts en la Constitució espanyola de 1978". En aquesta línia, ha alertat de la "gravetat" que suposa declarar Girona "ciutat republicana" i ha apuntat que "l'obligació que els poders públics adeqüin la seva actuació a la Constitució no és un imperatiu formal o arbitrari, sinó un requisit imprescindible d'acord amb principis essencials per a la democràcia".

Així mateix, Impulso Ciudadano ha advertit que si el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto Gómez, "decidís fer desistiment de les seves funcions en un cas flagrant com aquest, requeriria una adequada justificació si no es vol incórrer també en el vici de fallida de l'estat de dret, en aquest cas per omissió i per desatendre l'obligació de fer complir la Constitució que forma part de la promesa realitzada en la presa de possessió del càrrec que ara ocupa".

Girona, "ciutat republicana"

El ple de l'Ajuntament de Girona va decidir aprovar una moció per "trencar els lligams amb la monarquia" espanyola i erigir-se "ciutat republicana". La coordinadora antimonàrquica de les comarques gironines va ser l'entitat encarregada de presentar aquesta proposta davant del ple l'Ateneu 24 de juny i el Casal Independentista el Forn. La coordinadora plantejava que Girona fos "rescatada" del perjudici que li ha suposat haver estat considerada una regió reial, juntament amb Astúries i, per això, exigia abandonar tots els vincles amb la monarquia, renunciar als títols reials i declarar la ciutat antimonàrquica i republicana. Una proposta que va tirar endavant gràcies al suport dels regidors de Guanyem Girona, Junts i ERC i les vuit abstencions del PSC, mentre que, per la seva part, PP i VOX van votar en contra.

El PSC va decidir abstenir-se en considerar que la moció "no és una bona forma d'enfortir la democràcia", tot recordant que l'ajuntament "no té competències" per fer aquesta declaració. Des del PP van ser més durs i van carregar contra l'independentisme, afirmant que s'ha aprovat aquest acord perquè "necessita sentir-se viu per mitigar la seva frustració".