La setmana vertiginosa de la política espanyola no ha passat desapercebuda a La Moncloa. Sense anar més lluny, el vicepresident Pablo Iglesias ha agafat el taxi per disputar la Puerta del Sol a disputar-li la presidència a Isabel Díaz Ayuso. Regna el fair play entre els dos socis del govern espanyol, ara per ara. Avui la portaveu María Jesús Montero ha reiterat els “agraïments” al líder de Podemos. President i vicepresident s’han reunit aquest mateix migdia, i han arribat a una entesa sobre el relleu de Yolanda Díaz, a l’espera de tancar alguns detalls. Des de l’executiu central ara envien el missatge d’estabilitat: que malgrat el ritme frenètic d’últimes hores no “variaran el rumb” iniciat. Per tant, ara per ara, mantenen la intenció d’esgotar la legislatura.

Just després del Consell de Ministres, el president Pedro Sánchez i el vicepresident Pablo Iglesias han mantingut una breu reunió per abordar la seva sortida. Segons La Moncloa, “tots dos consideren que hi ha acord en els canvis que s’han de fer i només falta rematar alguns detalls en base a l’acord de coalició”. El líder de Podemos ja va assenyalar la ministra Yolanda Díaz com a successora al capdavant de la seva Vicepresidència, i el president espanyol hi està d’acord. Però la portaveu María Jesús Montero no ha volgut anar-se de la llengua sobre els “detalls” que falten, perquè “correspon exclusivament al president aquesta qüestió i serà ell qui la traslladi quan correspongui”. D’aquesta manera ha esquivat unes quantes preguntes. No obstant això, el principal dubte de Sánchez és si mantenir-li a Díaz les competències de Treball.

Preguntada justament sobre el risc per a l’estabilitat del govern espanyol, la ministra-portaveu ha negat “rotundament” que tingui cap efecte. “No té cap implicació en la continuïtat ni en el full de ruta plantejat des de l’inici”, ha defensat la dirigent socialista. En aquest sentit, ha recordat que “queden grans capítols” que la pandèmia no ha permès abordar i que “per a res hi ha prevista cap circumstància diferent a esgotar aquesta legislatura”. Ha reiterat que “continuaran avançant junts” el PSOE i Unidas Podemos. Això no farà “variar el rumb d’aquest executiu”.

 

Com ja va fer ahir Pedro Sánchez des de Montalban (França), la portaveu del govern espanyol ha volgut agrair el “treball fet pel vicepresident segon durant aquest període”, i ha confirmat que el relleu es produirà pels volts del 20 d’abril, just abans que comenci la campanya electoral a la Comunitat de Madrid.

Múrcia, “transfuguisme de llibre”

Pel que fa a la situació política de Múrcia, on va esclatar tot, la portaveu del govern espanyol ha denunciat que estem davant d’una “situació de transfuguisme de llibre” i de “corrupció”, després que el popular Fernando López Miras salvi la moció de censura amb tres dels sis diputats de Ciutadans. L’executiu considera d’una “gravetat extrema” que “es tolerin pràctiques de transfuguisme que en res afavoreixen la qualitat democràcia”. Ha reclamat al Partit Popular “un compromís real, no impostat, amb els valors democràtics”.