Visita internacional aquest dimecres a Lledoners. Tal com s'havia anunciat, aquest dimecres el ponent de l'informe del Consell d'Europa (CoE) sobre polítics empresonats a Europa, Boriss Cilevics, ha pogut visitar els presos polítics a Lledoners. Cilevics, que és també diputat socialista al Parlament letó, ha entrat a la presó manresana cap a les tres del migdia i ha estat reunit amb els set líders independentistes empresonats fins prácticament les sis de la tarda, segons ha pogut saber ElNacional.cat.

A la visita, que s'hauria celebrat en una sala de la presó preparada per a les visites institucionals i amb presència dels set presos, hi ha participat també un altre membre de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa. Concretament, el cap adjunt de la secretaria de la Comissió d'Afers Jurídics i Drets Humans, Gunter Schirmer.

En sortir de Lledoners, tant Cilevics com Schirmer tenen prevista una reunió amb el síndic de greuges, Rafael Ribó, a la seu de l'entitat i demà dijous es veuran amb diversos consellers de la Generalitat, entre ells el titular d'Exteriors, Alfred Bosch. A més, també hi ha previstes dues videoconferències: una amb l'exconsellera Dolors Bassa que s'hauria de celebrar avui i una altra amb l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell prevista per a demà.

Els dos membres del Consell d'Europa van arribar aquest dilluns a Madrid i, aquest dimarts, es van reunir amb alguns membres del govern espanyol.

L'objectiu de la visita és realitzar un informe sobre la situació dels presos a Espanya que haurà d'incloure una "resolució o recomanació" al comitè de Drets Humans, que podrà presentar esmenes al text abans que sigui votat. Tot i que encara no se sap quan l'informe veurà la llum, està previst que s'intentarà finalitzar "al més aviat possible". Un cop es publiqui, el text amb les conclusions del ponent haurà de ser aprovat pels membres de l'Assemblea. 

En un document preliminar a la visita, Cilevics ja es preguntava si es pot condemnar amb "llargues penes de presó als líders independentistes per organitzar un referèndum" i reconeixia que és probable que el cas dels presos independentistes acabi en mans del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. El Consell d'Europa és una organització centrada en la defensa dels drets humans que agrupa 47 estats europeus i té seu a Estrasburg.